Un piteștean vinde pe OLX un pavilion din Spitalul Mangalia

Un piteștean a fost scos din anonimat, după ce a publicat un anunț imobiliar pe internet. Acesta și-a scos la vânzare o proprietate, care nu este orice „clădire”, ci un spital. Piteșteanul vinde, pentru 2,55 milioane de euro, Pavilionul A al Spitalului Municipal Mangalia, care adăpostește obstetrica-ginecologia, cu bloc operator, neonatologia și pediatria. Inginerul Mircea Burcea, un ilustru necunoscut pentru argeșeni până în urmă cu câteva zile, a devenit proprietar al pavilionului respectiv în luna octombrie 2020. A cumpărat imobilul în urma licitației organizate de executorul fostului proprietar, Crucea Roșie.

Intenția piteșteanului nu a fost să scoată pacienții din saloane, legea prevăzând că Primăria Mangalia trebuie să îi achite o chirie pentru folosirea spațiilor, conform normelor legale. Sătul să mai aștepte ca Primăria să își achite obligațiile, în contextul în care nu plătise chiria datorată nici când proprietar era Crucea Roșie, a trecut la vânzarea obiectivului. Pentru a lămuri exact cum stau lucrurile, nemulțumit de multe informații eronate difuzate de presa din Constanța și preluate de mass-media națională, acesta ne-a transmis punctul său de vedere. 

 


 Primăria Mangalia a renunţat la dreptul de preempţiune


După cum reiese din explicațiile piteșteanului, înainte de a posta anunțul de vânzare i-a înaintat Primăriei Mangalia o ofertă. Administrația locală putea să cumpere pavilionul de pediatrie cu 900.000 euro, mai puțin decât îi ceruse Crucea Roșie cu un an în urmă, respectiv 1,2 milioane de euro, dar s-a izbit de un refuz. 


„Imobilul a fost cumpărat printr-o procedură legală (licitație de executare), la care poate să participe orice cetățean, iar prețul de adjudecare a fost mult mai mare decat cel comunicat «pe surse – 300.000 sau 310.000 euro», ca urmare a numărului mare de supralicitări care s-au făcut.
Un alt neadevăr comunicat de presă, tot «din surse» este cuantumul chiriei de «10.000 sau 11.000 euro», astfel, așa cum spune și hotărârea instanței, conform legii 165/2013 art. 45, proprietarul este obligat să păstreze utilitatea publică a imobilului până în 2027 și să beneficieze de plata unei chirii ce este stabilită de aceeași lege și care este mai mică decât jumătate din cei 10.000 euro, cuantumul acesteia fiind stabilit printr-un raport de evaluare comunicat Primăriei Mangalia, deci nu cum a spus dl viceprimar - «noul proprietar poate solicita autorității locale care îl folosește o chirie». De asemenea, vreau să informez cetățenii de bună-credință că am încercat încă de la început să stabilesc o relație de bună colaborare cu Primăria Mangalia, comunicându-i personal domnului primar și reprezentanților acestuia acest lucru și faptul că sunt de acord cu menținerea funcțiunilor existente și după 2027, numai că dânșii nu sunt interesați de încheierea contractului de închiriere prezentat încă din 08.10.2020 și intrarea în legalitate. În susținerea celor afirmate și rezolvarea situației, am depus numeroase documente atât la autoritățile locale (Primăria Mangalia, Spitalul Municipal Mangalia), cât și la Prefectura Constanța și Guvern (Corpul de Control al Prim-Ministrului). Deoarece autoritățile locale refuză să respecte legea, considerându-se deasupra acesteia, iar această situație, aducându-mi un grav prejudiciu, am luat hotărârea de a vinde acest imobil (acesta fiind un drept al proprietarului), dar nu înainte de a informa Primăria Mangalia, respectând dreptul acesteia la preempțiune și a-i comunica că poate să o cumpere la prețul de 900.000 euro, însă oferta a fost refuzată de dl primar (document înregistrat). În continuare, vânzarea se va face pe piața imobiliară liberă. Menţionez încă o dată că în susținerea celor prezentate există numeroase documente înregistrate la autorități și că este corect ca acestea să prezinte presei și cetățenilor lucrurile așa cum sunt.
Este interesant de urmărit şedinţa de consiliu local din 07.11.2019 (youtube: mangalia vanduta rechinilor imobiliari – minutul 13:40) prin care este refuzată și oferta de vânzare făcută de Crucea Roșie de 1.200.000 euro și în care un consilier local arată că s-au cheltuit 3.000.000 de euro pentru repararea unei biserici și 2.000.000 de euro pentru amenajarea grădinii de vară și nu se oferă acești bani pentru cumpărarea Spitalului de Pediatrie; așa că, domnilor care sunteți afectați de această vânzare a unui proprietar căruia nu i se respectă dreptul conferit de lege (nu sunt bani să se plătească o chirie modică raportată la imobilul care se folosește ???), dar lui i se cere să respecte legea, mai gândiți-vă cum se cheltuiește banul public și de către cine!!!!! Sper să nu se șteargă această înregistrare și să fie văzută de cât mai mulți; doar este publică!”, este mesajul transmis de către proprietar. 

Preluat: saptamanalul ancheta