Un piteștean, medic la Marie Curie, îngerul păzitor al copiilor cardiaci

Bebeluș transportat cu avionul de linie pentru o operație salvatoare în Italia. Nu este nici prima, nici ultima intervenție a doctorului piteștean Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie din București. Alături de el au fost oamenii din asociația fondată de Adelina Toncean, Asociația Blondie.

CITEȘTE ȘI ... I-a luat foc mașina pe autostradă!

În imaginile devenite virale este Ilinca, un bebeluș de doar câteva zile care suferă de jumătate de inimă nedezvoltată.

”"Mă uitam la postările de pe pagina voastră fără să mă gândesc că vreodată veți scrie și despre copilul meu."
Ieri zborul 53. Cu Ilinca. 
Ilinca are astăzi 14 zile și cord hipoplazic - adică jumătate de inimă nedezvoltată. Ieri a ajuns la San Donato, clinica din Milano care îi promite să o trimită acasă roz.”, este mesajul postat de Asociația Blondie pe Facebook.

 

 


Povestea Adelinei Toncean - fondatorul Asociației Blondie 

Adelina Toncean a luat în plasament atunci când avea 25 de ani, un copil în vârstă de 3 ani, care suferea de o gravă malformație a inimii și care își petrecuse până atunci viața mai mult prin spitale. La vârsta de 14 ani, acum 5 ani, copilul a murit din cauza acelei malformații, care în mod obișnuit s-ar fi putut corecta dacă era operat în primele luni de viață. 

Adelina si-a promis atunci că nu va mai lăsa să moară niciun copil bolnav care e singur, fără părinți sau care o situație materială mai dificilă. A făcut un parteneriat cu Tarom-ul și a început să ducă copii din București si din alte orașe din țară în Italia, să fie operați. Scopul ei acum este să strângă bani să cumpere un avion pe care să îl transforme într-o ambulanță aeriană cu care să ducă în străinătate copiii grav bolnavi.

Până pe 23 aprilie Asociația ajunsese la zborul cu numărul 53.

----------------------------------------------------------------


Medicul Cătălin Cîrstoveanu este șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie din București. De-a lungul anilor a transportat copii cardiaci în străinătate, ca să îi salveze. Cu sprijinul si implicarea lui directă, o altă asociație, asociația Inima Copiilor, a construit la Marie Curie secția de Cardiochirurgie în cadrul căreia se organizează lunar misiuni medicale și zeci de copii sunt operați. O parte dintre copii însă, care nu ajung aici sau care sunt cazuri foarte grave care presupun interventii imediate, ajung în străinătate, iar transportul aerian e asigurat medical de dr Cîrstoveanu. În ultima vreme i se alătură și medici rezidenți.


Sursa: republica.ro
Foto: Asociația Blondie