Un piteștean - în turneu cu Richard Clayderman: „A fost o experienţă cu adevărat magică”

Fost coleg şi prieten cu Cornel Stănescu, unul dintre fondatorii trupei Holograf, Cristi Matiaşi (65 de ani) este un foarte apreciat instrumentist cu peste 50 de ani de activitate. Pentru o perioadă, el a avut şansa de a face parte din echipa de instrumentişti ai renumitului pianist Richard Clayderman.

Profesor de percuţie şi tobe şi component al fanfarei Argeşul a Centrului Cultural Judeţean Argeş, Cristi Matiaşi a fost în turneu timp de mai multe săptămâni, în Egipt şi România, cu marele pianist Richard Clayderman.

Cristi Matiaşi a dezvăluit pentru adevarul.ro cum a ajuns să concerteze alături de Richard Clayderman şi să lege o strânsă prietenie cu celebrul pianist: „Acum aproape un an, în februarie, mi-a atras atenţia un anunţ pe internet în care se specifica faptul că urmează să se organizeze un casting la Bucureşti pentru postul de percuţionist într-o orchestră alături de care Richard Clayderman urma să susţină un turneu în Egipt şi România. Am considerat că este o ocazie unică în viaţă şi m-am decis să mă înscriu la preselecţie. Eram conştient că va fi o preselecţie dură, însă am crezut în şansa mea”, spune Cristi Matiaşi. Înainte de a merge în Capitală pentru a lua parte la preselecţie, Cristi Matiaşi s-a pregătit foarte mult, învăţând piesele faimoase ale lui Clayderman şi repetându-le zeci de ore.

La Bucureşti, aşa cum era de aşteptat, concurenţa a fost una extrem de mare, cu sute de percuţionişti veniţi din toată România. Selecţia a fost făcută de către regizorul muzical al lui Richard Clayderman. La finalul preselecţiilor, după multe ore de audiţii, acesta a fost plăcut impresionat de talentul lui Cristi Matiaşi şi i-a spus: ”Eşti foarte OK. Mi-a plăcut mult cum te-ai descurcat. Poţi să mergi în turneu cu Richard Clayderman”.   „Mi s-a pus la dispoziţie absolut totul”   La doar câteva săptămâni după ce a câştigat preselecţia, a început spectaculoasa experienţă a lui Cristi Matiaşi: un turneu de trei săptămâni în orchestra celebrului pianist. Primul concert a fost la Teatrul Naţional din Cairo. ”Mi s-a pus la dispoziţie absolut totul. Am venit doar cu beţele. Înainte de concertul de la Cairo, susţinut în faţa a mii de oameni am repetat mai multe ore”, ne-a declarat Cristi Matiaşi. Muzicianul din Piteşti ne-a dezvăluit şi cum este Richard Clayderman în culise. ”Richard Clayderman este un tip extrem de popular, cu o empatie de nota 10 faţă de oamenii din orchestra sa. Am comunicat foarte bine de la început. A fost foarte încântat de entuziasmul cu care lucrez. M-a impresionat foarte mult la Richard Clayderman cum a remixat piese din muzica clasică şi le-a adaptat, în special colaje cu piese din muzica rusească. Este un pianist fabulos. Mi-a zis după primul concert de la Cairo că sunt un tip cu talent”, mai spune Cristi Matiaşi.

În afară de Cairo, Cristi Matiaşi a mai susţinut concerte cu Richard Clayderman la Iaşi, Oradea, Timişoara şi la Bucureşti în faţa a mii de spectatori entuziaşti. ”A fost o experienţă cu adevărat magică, pur şi simplu de neuitat alături de unul dintre marii artişti ai lumii”, spune Cristi Matiaşi. Denumit de Cartea Recordurilor drept “cel mai de succes pianist al tuturor timpurilor” graţie carierei sale impresionante care cuprinde peste 1.300 de piese înregistrate şi 150 de milioane de albume vândute în întreaga lume, Richard Clayderman (65 de ani) a susţinut peste 2.000 de concerte pe tot globul, cântând în faţa a peste 6 milioane de oameni. A primit peste 340 de discuri de aur şi platină în cariera sa. Cel mai mare succes al său este Ballade pour Adeline, cu nu mai puţin de 22 de milioane de copii vândute în 38 de ţări.  

 

 

 

 

 

Sursa: adevarul.ro