Un ofițer SRI - testat pozitiv pentru coronavirus

Un ofițer al Serviciului Român de Informații a fost testat pozitiv, marți, pentru noul coronavirus, potrivit unui comunicat al instituției.

DSP și Direcția medicală a SRI au desfășurat o anchetă epidemiologică pentru identificarea și izolarea tuturor persoanelor cu care acesta a intrat în contact.

„În prezent, situația este sub control și au fost luate deja toate măsurile prevăzute în astfel de cazuri”, potrivit comunicatului.

Directorul SRI a dispus înființarea unei comisii la nivelul serviciului, pentru a monitoriza permanent implementarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea răspândirii coronavirusului de către persoanele care au fost în contact cu pacientul confirmat cu coronavirus. „SRI comunică permanent cu instituțiile abilitate pentru gestionarea problematicii COVID-19 și respectă cu strictețe hotărârile acestora”, potrivit comunicatului.

Până la această oră, în România au fost diagnosticate 47 de cazuri de COVID-19.

CITEȘTE ȘI ... Alertă la UPU Pitești: Șofer de tir, cu suspiciune de COVID-19, mort!

 

De asemenea, OMS a decis că situaţia generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecții în aproape toate țările lumii.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus.", a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

Ce este pandemia?


Termenii de epidemie şi pandemie se referă în mod normal la maladii infecţioase. Pandemia este o epidemie care se răspândeşte dincolo de graniţele unui stat sau ale unui continent.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate de DW, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de virusuri. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om. 

Atunci când o boală este nouă pentru om, doar foarte puţine persoane sunt imune la ea. În astfel de cazuri nu există nici vaccin şi urmarea poate fi creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri.

”Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a subliniat directorul OMS.