Un nou muzeu al satului se ridică în Argeș! Studenţii la Arhitectură refac case tradiţionale

Soarele dimineţii topeşte roua de pe şindrila casei ţărăneşti. În acelaşi timp pune în funcţiune şi celulele fotovoltaice ale panoului solar. Ceea ce arată ca un sat de poveste este de fapt o tabără în care studenţii la Arhitectură au venit să se perfecţioneze.
Un nou muzeu al satului se ridică treptat lângă comuna argeşeană Buneşti. Este locul unde studenţii la Arhitectură refac, la scară naturală, case tradiţionale. Se lucrează doar cu lemn, piatră şi cărămidă în încercarea de a descifra tehnicile de construcţie uitate ale ţăranilor. Viitorii arhitecţi învaţă, astfel, să proiecteze o casă trainică şi fără ajutorul computerului.

În fiecare vară, studenţii de aici construiesc câte o casă sub supravegherea unui profesor. Totul a pornit de la o temă clasică pentru studenţii de anul întâi. Trebuiau să măsoare casele din Muzeul Satului şi să refacă în laborator construcţia sub forma unei machete. Şi aşa s-a ridicat şi satul de lângă Buneşti, în judeţul Argeş. Studenţii nu doar că folosesc metode vechi de sute de ani, dar sunt nevoiţi să renunţe şi la confortul secolului 21.

Tocmai traiul în natură este lecţia. Fără computere sau materiale sofisticate, studenţii învaţă regulile de bază ale meseriei. Anul acesta, studenţii vor ridica o armătură din ţăruşi, dar şi din nuiele de trestie care să oprească alunecarea mâlului spre casele ridicate în pantă. Construcţia va fi gata în toamnă.