Medicul argeșean Costin Ștefan- transferat aseară de urgență la Balș!


UPDATE, 07 mai 2020

Costin Stefan, șeful secției Medicală II și fost director medical al SJU Pitești, depistat ca fiind pozitiv în urmă cu aproximativ o saptamană și internat în judetul Arges, a fost transferat aseară la Spitalul Matei Bals din capitala dupa ce s-a confurntat cu o insuficiență respiratorie aparută din senin. 

Medicul era asimptomatic, starea sa de sanatate fiind normală până au aparut aceste complicații ieri după amiază și s-a luat decizia transferării lui de urgență la centrul medical Covid din capitală. 

Din primele informații, acum medicul argeșean se simte bine, fiind suspicionată o reacție adversă puternică în timpul zilei de ieri la tratamentul care i s-a administrat pentru infecția cu coronavirus.

 

Un nou medic, șef de secție, pozitiv la Spitalul Județean! Alte două cadre medicale, confirmate tot azi!

Astăzi, au venit alte vești proaste la Spitalul Județean. Doctorul Ștefan Costin, șeful secției Medicală II și fost director medical al SJU, a fost confirmat de Matei Balș ca fiind pozitiv la testul PCR de COVID-19 și s-a internat deja la Secția de Infectioase de la Spitalul Bălcescu. Domnia sa avusese un indicator pozitiv la un test rapid făcut în urmă cu câteva zile, motiv pentru care s-a impus testarea PCR. Primul test PCR, efectuat la Matei Bals, a ieșit negativ, dar cel de-al doilea (sunt obligatorii două teste pentru un verdict final) a venit astăzi ca fiind pozitiv. Probabil, la efectuarea primei examinări nu trecuse suficient timp de la infectare încât rezultatul să fie relevant la exudat.

Tot pe secția Medicală II, o asistentă a fost confirmată astăzi ca fiind pozitivă în cadrul unei testări PCR desfășurată prin Spitalul Clinic Sanador în cursul zilei de ieri, mulțumită fundației Lumină în Suflet.

În cadrul aceleași testări s-a confirmat și un al treilea cadru medical și anume o infirmieră de pe secția de Oncologie. Se mai așteaptă încă rezultate, ieri fiind teste în cadrul acestei acțiuni 50 de cadre medicale.

În cele două secții vizate sunt internate în prezent 16 persoane: 8 pacienți la Medicală II și 8 pacienți la Oncologie.

Ca urmare a situației create, conducerea DSP și conducerea SJU urmează să implementeze protocolul stabilit în astfel de cazuri și anume: identificarea si izolarea contactilor (familie, colegi de serviciu, pacienti), retestarea personalului în termen de 5-6 zile de la momentul stabilit al contactului, testarea pacienților,  monitorizarea secțiilor identificate acum ca fiind vulnerabile. “Spre deosebire de primul moment care a găsit spitalul nepregătit ca proceduri de lucru, de această dată putem spune că deja se lucra și se lucrează conform unui protocol. Niciun cadru medical nu a mai intrat neechipat corespunzător în spital și în secție. Virusul este extrem de parșiv pentru că, în primele 5-6 zile, nu dă niciun simptom. La foarte mulți, nu dă nici după aceea. Nici la teste nu iese, dacă sunt făcute prea repede. Ca atare, este greu de stabilit  ce cadru medical sau ce pacient ai bolnav de la bun început. Singura soluție viabilă este să ai personalul medical, tot personalul medical, protejat și echipat corespunzător in momentul în care intră în spital și să testezi acest personal medical constant”, ne-a declarat col. dr Alexandru Guita, directorul DSP Argeș.

De altfel, spre deosebire de cazul primului medic infectat (când toți colegii s-au alarmat știind că a umblat prin spital nefiind bine protejat), în cazul doctorului Ștefan Costin - șeful de secție Medicala II confirmat azi -nu s-a mai creat nicio panică, cadrele medicale spunând că l-au văzut tot timpul pe doctor purtand mască.

Un aspect suplimentar, deși – din sursele noastre – și în această situație protecția s-ar fi făcut corespunzător- este faptul că doctorul face parte din comitetul de criză care gestionează spitalul și a interacționat cu alți conducători de secție și conducători administrativi. Aceleași surse susțin însă că, în toate ședințele, participanții au purtat mască și au respectat distanțarea socială.

UPDATE: În aceste momente, se desfășoara deja o prima operatiune de testare pentru 40 de cadre medicale din secțiile Medicala, Oncologie, ATI și UPU.