Un fenomen în creștere pe piața rezidențială din Pitești Dezvoltatorii imobiliari - șantajaţi de vecinii oportunişti!

Cel puţin în ultimii ani, în Piteşti, aproape niciun proiect imobiliar nu s-a dezvoltat fără să existe în jurul lui o serie întreagă de scandaluri, de proteste şi reclamaţii ale vecinilor. 
 

În unele cazuri acestea erau întemeiate, întrucât acestea au răsărit moţ sau lipite de imobile, fără să respecte limita de distanţă faţă de proprietate, dar sunt şi extrem de multe situaţii în care s-a implementat un pattern: cum află că cineva construieşte lângă el, vecinul, chit că nu este afectat, iar constructorul are toate documentaţiile şi avizele, găseşte o soluţie să facă o multitudine de plângeri şi să îl şicaneze pe dezvoltator până se ajunge la o „înţelegere”. 
 

Mai mult sau mai puţin voalat, investitorii recunosc că fie ei, fie „cunoştinţe”, au păţit asemenea situaţii, fiind nevoiţi de-a lungul timpului să îşi cumpere liniştea şi să poată continua proiectele prin nişte compensaţii pe care, altfel, legea nu le-ar fi impus niciodată, care pot consta în spaţii, diferite sume de bani, pentru a înlătura deranjul pricinuit de zgomot, praf şi altele. 
 

„Moda” a ajuns prea departe, pe alocuri ajungându-se la adevărate şantaje care au o tentă deja penală. 
Mai trebuie spus că în foarte multe dintre aceste cazuri presiunile încep încă din partea de obţinere a autorizaţiilor, dar este şi varianta când, în ciuda tuturor avizelor, vecinii nu au ţinut cont de faptul că autorităţile au considerat investiţia ca fiind legală şi i-au dat avizele de oportunitate, ci au continuat să şicaneze. 

 

De ce de multe ori dezvoltatorii cedează, cu toate că au legea de partea lor?! Pentru că au de respectat termene de predare pe care şi le-au angajat prin contract şi i-ar costa mult mai mult încălcarea lor sau sunt sătui să fie târâţi pe la diferite instituţii, poliţie, parchet, SRI şi altele. 

„Există ticăloși care își freacă mâinile când le-a picat așa o pleașcă – o investiție amplasată chiar lângă ei!”

Sorin Văcaru este unul dintre dezvoltatorii imobiliari care au construit de-a lungul timpului, mai multe ansambluri rezidenţiale în municipiul Piteşti. Acesta recunoaşte că a devenit un fenomen şicanarea sau presiunile puse de vecini asupra investitorilor. 

„Da, am citit și eu în presă sau am discutat cu arhitecții cu care colaborez despre acest fenomen. E limpede că numărul acestor reclamații a crescut după mediatizarea intensă a cazului Adidana – imobilul de lângă Centrul de Afaceri. În opinia mea, i-aș împărţi în trei categorii pe petenți: 
1. În majoritatea cazurilor, e mai degrabă vorba de neînțelegerea cadrului legislativ din partea celor care reclamă, decât de rea-voință. E firesc ca vestea construirii unui imobil în imediata vecinătate să genereze emoție şi neliniște, iar reclamațiile sunt îndreptate în general către Primărie, cea care eliberează autorizația. Din experiență, dacă oamenilor li se explică clar ce înseamnă însorire, distanțe față de hotar, aliniament etc. și exact ce prevede legea în aceste chestiuni, situația se detensionează şi lucrurile reintră în firesc.
2. O altă categorie sunt cei care își doresc să impiedice o investiție, pentru că,  de fapt, se tem de o diminuare a valorii proprietății proprii. Compun nişte reclamații fluviu în care inventariază cele 127 de puncte care îi fac viața un calvar, afectându-i grav liniştea, însorirea, concentrarea, sănătatea, calitatea aerului, calitatea vieții de cuplu, fengshuiul. E o discuţie lungă, dar foarte interesantă legată de dezvoltarea unui oraş. Nu e firesc să rămânem până în 2100 cu case P sau P+1 în centrul oraşului.
3. Deşi izolat, din păcate, există în sfârşit şi ticăloșii, cei care își freacă mâinile când le-a picat așa o pleașcă – să se dorească o investiție amplasată chiar lângă ei. De obicei, au un oarecare bagaj de cunoştinţe juridice şi înţeleg că prin diverse manevre pot tergiversa lucrurile. Nu încearcă decât să stoarcă cât mai mult, pentru că știu că timpul costă bani. Al investitorului, al lor nu valorează nimic… Mă gândesc că poate o schimbare a legislației ar putea ajuta, am salva mult din timpul funcționarilor publici obligați să le răspundă petenților… Poate ar fi bine ca orice plângere să poată fi formulată doar însoțită de opinia unui expert. Să admitem că un om care e bine intenționat și chiar se teme sincer – de exemplu că imobilul vecin îi va umbri proprietatea - să obțină mai întâi acordul unui expert că într-adevăr temerea lui e justificată. Pentru că dacă se va ajunge în instanță cu această speță, judecătorul ce credeți că va cere? Opinia unui expert…”.

„Cunosc personal oameni cărora li s-au cerut bani de către vecini ca să poată construi”
 

Liviu Roşu a construit în Piteşti două imobile cu locuinţe colective.

„La ambele blocuri am avut mai mulţi vecini care au depus sesizări, contestaţii, am ajuns şi la proces, iar eu am câştigat. Nici măcar nu erau vecinii din proximitate, ci mai departe pe stradă şi s-au gândit că nu ar fi bine să construiesc eu acolo. Câştigând în instanţă, s-au potolit.

Legea construcţiilor înseamnă să dezvolţi, pentru că noi nu putem rămâne într-un Piteşti ca la ţară, cu case. Că e oraş, nu e sat. Pe de altă parte, oamenii au apucat să îşi facă o casă şi dacă se trezesc cu un bloc în apropiere îi înţeleg că nu le convine, dar trebuie întâi să vadă situaţia de ansamblu cu autorităţile şi să le explice că regimul de înălţime este mai mare, că e zonă urbană.

Nu am înţeles de ce în Piteşti nu se fac şi clădiri de 25 etaje... la noi nu, mai ca la sat, cu căsuţe. Vrei casă, alege un teren pe lângă oraş. Asta e părerea mea, subscriu, am întâmpinat probleme. Cunosc personal oameni cărora li s-au cerut bani de către vecini ca să poată construi, la mine nu a fost cazul, au făcut-o din răutate sau invidie!”

„Atragem atenția asupra riscului apariției unui fenomen de șicanare a dezvoltatorilor imobiliari”
 

Blocul din centrul Piteştiului e subiect de foileton şi nu are nevoie de alte prezentări. Consilierul juridic al firmei Titidan SRL, Robert Roşoi, ne-a declarat următoarele privind situaţiile conflictuale ce apar între vecini şi dezvoltatori, cu acest caz aplicat.

„Din păcate, asistăm la tentative din ce în ce mai dese ale „vecinilor” de a bate pe la ușile dezvoltatorilor și de a pretinde diverse beneficii, ca să-i lase să construiască. Exact ca la contrabandă... să le iasă și lor ceva...
Și noi am fost victima unei astfel de acțiuni, ale unui vecin. Cu șicane, presă și relații, a reușit să ne suspende lucrările la șantier circa 6 luni de zile. După 6 luni de suspendare la Tribunalul Argeș, am câștigat, în recurs, la Curtea de Apel Pitești, această instanță dispunând respingerea cererii de suspendare ca inadmisibilă. Vecinul a continuat demersurile împotriva noastră, dar în final Curtea de Apel Pitești a respins şi această acţiune și, în aceste condiții, a fost posibilă finalizarea structurii de rezistență a clădirii edificate de noi.
Oare acești oameni chiar nu conștientizează consecințele acestor șicane? Vorbim de sute de mii de euro, irosiți pe ambiții și orgolii. Daunele produse societății noastre, ca urmare a cererii de suspendare a autorizației de construire formulate de vecinul nostru, se ridică la peste 450.000 euro și, în prezent, instanțele sunt chemate să se pronunțe asupra reparării acestui prejudiciu.
În final, dorim să atragem atenția asupra riscului apariției unui fenomen de șicanare a dezvoltatorilor imobiliari de către persoane care consideră că trebuie să își expună un punct de vedere urbanistic, într-o formă agresivă. Această opoziție la modernizarea orașului are drept consecință imediată întârzierea lucrărilor, diminuarea veniturilor bugetului local și, în final, împiedicarea dezvoltării comunităţii.”,
a explicat consilierul juridic al societăţii Titidan SRL. 


Practica presiunii sau a şantajului - cunoscută, dar nereclamată

Şi autorităţiile cunosc această practică. Chiar preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, consilierul Cristian Gentea, a lăsat să se înţeleagă acest lucru, într-una din şedinţele de CL. 
 

Acesta a povestit cum o persoană care se opunea unui proiect, brusc nu a mai avut nimic de zis.

Am avut de fiecare dată în sală un domn care a spus că îi afectează rezidenţa casei dumnealui... Ei... ca prin farmec s-a întâmplat ceva, nu vă mai spun eu că bănuiţi singuri... nu mai are niciun fel de problemă, nu îl mai afectează cu nimic!”, a declarat Cristian Gentea. 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta