Un echipament gospodăresc util: hidroforul!

Într-o gospodărie apare de multe ori necesitatea de a mișca apa dintr-o zonă în alta cu ajutorul unor dispozitive pentru a putea:

- iriga grădinile, livezile;
- a execută operațiunea de stropire a gazonului din fața casei;
- a extragerea apa din puțuri, fântâni, râuri, pâraie;
- a scoate apa de ploaie din anumite incinte inundate, inclusiv din curte;
- de a putea aduce în locuință apă curată menajeră.

 

 

 

Ce este un hidrofor?

Un hidrofor este în esență un sistem hidropneumatic mai mult sau mai puțin complex ce are următoarele elemente:

- o pompă de apă;
- un rezervor sub presiune preîncarcat cu aer comprimat;
-  anumite elemente de control;
 - diverse alte accesorii. 

Hidroforul este un echipament care funcționează sub presiune și este compus dintr-o pompă, de regulă centrifugă, un vas de expansiune (rezervor), racord antivibrant, presostat si manometru.

Acest echipament se conectează la o sursă de apă și este utilizat în mod obișnuit nu doar în exterior, ci și la alimentarea clădirilor care dispun de instalații ce pot scoate și conduce apa inclusiv la înălțime, așa încât presiunea apei din rețeaua de alimentare să fie suficientă pentru a garanta furnizarea unui debit optim în anumite condiții prestabilite.

 

 

 


Beneficiile pe care un hidrofor le poate aduce într-o gospodărie 

Achiziționând un hidrofor de la MagTerm se poate obține apă sub presiune la bucătărie pentru spălarea alimentelor și a ustensilelor de gătit, se poate furniza apa pentru mașina de spălat vase, se obține posibilitatea de a avea presiune suficientă la duș.

Un hidrofor este un echipament prețios și pentru stropirea grădinii, dar și pentru lucrări care necesită o presiune minimă a apei. Chiar așa! Există activități unde e nevoie de apa oferită de un echipament hidropneumatic, nefiind suficient doar un simplu rezervor de apă din care să curgă acest lichid vital doar prin forța gravitației. Pompa este responsabilă pentru furnizarea apei sub presiune din interiorul bazinului colector de care dispune.

Rezervorul hidroforului are în interior un spațiu gol unde nu există decât aer. Acest aer este responsabil de expulzarea lichidului sub un anumit nivel al presiunii, atunci când acesta părăsește rezervorul prin deschiderea unui robinet.

Omul activează  sau dezactivează pompa în funcție de presiunea necesară în rezervor. Cu cât dimensiunea recipientului în care se acumulează apa este mai mare, pompa va avea mai puține cicluri de pornire - oprire, ceea ce va conduce inclusiv la economii considerabile la factura electrică. 

Hidrofoarele sunt sisteme de preluare a apei de la o presiune normală din rețea sau dintr-un rezervor, dar și oferă presiunea și debitul necesar de care proprietarul are nevoie.

În funcție de caracteristicile structurale ale carcasei, de tipul acesteia, există hidrofoare verticale sau orizontale. După tipul de pompă și numărul acestor pompe utilizate, hidrofoarele sunt extrem de diverse.

Pentru ca hidroforul să funcționeze la parametri optimi este necesar ca tehnicienii specialiști să examineze și să inspecteze cel puțin o dată pe an un astfel de echipament de uz gospodăresc. La examinare se controlează distribuția presiunii în instalația generală, în condițiile în care presiunea statică a apei nu trebuie să depășească niciodată 5 bari (conform reglementărilor în vigoare pe plan european), pentru a se asigura o utilizare în siguranță a apei. Dacă presiunea diferită, atunci este nevoie de utilizarea unui reductor de presiune sau să se efectueze o presurizare specială în instalații. 

În medie, un hidrofor cu un debit maxim de 3.000 - 3.500 litri pe oră și o presiune de până la 4 bari este mai mult decât suficient pentru o utilizare casnică.

Un hidrofor ar trebui să fie ergonomic, să poată fi transportat cu relativă ușurință, să se poată porni simplu prin apăsarea unui buton și să aibă funcțiile de bază necesare pentru un utilizator casnic.

Utilizarea simplă este posibilă și datorită unei supape care trebuie să garanteze o aspirație foarte rapidă.

Cumpărătorii ce intră pe Magterm.ro pot comanda de acolo echipamente tip hidrofor calitative, care au o foarte bună stabilitate, condiție de bază pentru funcționarea lor în deplină siguranță, precum și pentru reducerea vibrațiilor, precum și a zgomotul puternic, deranjant.