Un argeșean: „N-aveau cum să mă testeze, fiindcă eram în comă şi aveam gura plină de sânge“

Dănuţ Ilie Stănică (45 de ani) a fost rănit grav într-un accident rutier produs pe 1 aprilie 2018 pe DN 65A, pe raza judeţului Argeş. Bărbatul, şofer profesionist de TIR, conducea în acea zi o motocicletă.
„Circulam pe sensul de mers Popeşti-Piteşti. Am văzut că o maşină iese cu spatele de pe un pod şi intră direct în drumul naţional. Am frânat, dar el deja trecuse cu spatele de axul drumului. N-am remarcat decât că era cineva cu telefonul la ureche. Nu i-am văzut faţa. Apoi l-am izbit în aripa din faţă şi nu mai ştiu nimic, c-am zburat de pe motocicletă şi am ajuns în comă“, povesteşte, pentru „Adevărul“, Dănuţ Ilie Stănică.

Omul acuză că ulterior s-au petrecut mai multe lucruri ciudată şi se arată convins că autorităţile încearcă să muşamalizeze ancheta. Unul dintre aspectele cele mai flagrante invocate de bărbat este consemnarea inversă, în documentele anchetatorilor, a direcţiei sale de mers. Iată ce se arată în istoricul întocmit de poliţistul judiciar care s-a ocupat de caz: „Numitul Iordache Marius Cătălin, în timp ce conducea autoturismul marca Renault (...), pe DN 65 A, pe raza comunei Buzoieşti, judeţul Argeş, la un moment dat a efectuat manevra de mers înapoi, ieşind de pe un podeţ, iar când a ajuns pe banda de mers către Piteşti, a fost lovit pe partea stângă faţă de motocicleta care se deplasa din direcţia Piteşti către Popeşti“. Documentul semnat şi ştampilat de anchetator indică o direcţie de mers opusă celei despre care vorbeşte victima.


Motociclistul are de partea sa un coleg, Alexandru Apostol, din Craiova, martor al accidentului. Plecase în acelaşi timp cu victima din localitate amintită şi circula la circa 200 de metri în spatele lui Dănuţ Ilie Stănică când a avut loc accidentul. Potrivit celor mărturisite de victimă, Alexandru Apostol a fost şi cel care i-a acordat motociclistului primul ajutor. „El a văzut totul, a coborât din maşină şi mi-a dat jos cagula aceea pe care noi, motocicliştii, o purtăm pe sub sub cască. Dacă n-avea el prezenţă de spirit, aş fi murit înecat cu tot sângele care mi se adunase în gură“, povesteşte victima.

„Mai rău ca-n filme“ 
Alexandru Apostol confirmă  declaraţiile lui Stănică. „Eram în spatele lui şi mergeam, ca şi el, pe sensul spre Piteşti. O maşină a ieşit cu spatele de pe un podeţ, probabil fără să se asigure, şi a ajuns în jumătatea străzii. El (motociclistul – n.r.) n-a mai putut  să-l evite şi l-a luat pe aripa din faţă, pe stânga. Ce-a fost acolo, e greu de povestit, mai rău ca-n filme. Rezervorul motocicletei era într-o parte, el în altă parte“, povesteşte Alexandru Apostol. Martorul se arată indignat că timp de două ore cât a rămas la locul accidentului, după preluarea victimei, nimeni nu i-a luat nicio declaraţie. Cert este că motociclistul a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Judeţean din Piteşti şi a fost operat de urgenţă.


„N-aveau cum să mă testeze“ 
După ce a început să-şi revină, motociclistul a început să se intereseze de anchetă. A aflat că permisul i-a fost suspendat şi că are toate şansele să fie scos ţap ispăşitor în toată această poveste. „Au zis că mi-au găsit 0,33 la mie alcoolemie. Tehnic, n-aveau cum să mă testeze cu etilotestul, că aveam gura plină de sânge. M-au luat în comă la spital. Nici prietenul meu nu-şi aminteşte să mă fi testat cineva. Au fost multe lucruri care mi-au dat de gândit. De exemplu, după ce mi-am recăpătat cunoştinţa, la două zile de la accident, a venit o asistentă şi mi-a zis: «Haideţi să vă recoltăm sânge, că am avut un scandal că nu s-a recoltat sânge pentru analize». Deci, am dedus eu, de duminică până marţi nu mi s-a luat nicio probă de sânge. În plus, eu nu băusem absolut deloc. La Poliţie mi-au zis: «Uite, ai semnat!». M-am uitat, era o semătură acolo, dar nu era semnătura mea. Când am mers iar la Poliţie mi s-a spus că alcoolemia era de 1,2 la mie“, mai spune Dănuţ Stănică.

Omul susţine că va cere o expertiză pentru semnăturile care apar pe documentele în care şi-ar fi dat acordul pentru testare, semnături pe care nu şi le asumă. Suspiciunile sale legate de muşamalizarea anchetei sunt alimenatate şi de o altă ipoteză. Autoturismul pe care l-a lovit aparţine rudelor unui poliţist de la IPJ Argeş. Stănică susţine că are informaţii potrivit cărora la volanul maşinii n-ar fi fost persoana consemnată în documente, ci un şofer băut, G.I., tatăl respectivului poliţist, lucru infirmat de persoana în cauză. Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la bărbatul care figurează în documentele poliţiei ca fiind cel aflat la volanul maşinii implicate în accident, Marius Cătălin Iordache, însă acesta n-a dorit să comenteze


Ce spune IPJ Argeş 
Potrivit IPJ Argeş, motociclistul ar fi fost testat cu etilotestul imediat după accident, înainte ca starea lui de sănătate să se altereze, rezultând o alcoolemie de 0,36 la mie şi ulterior, la spital, i s-au recoltat probe de sânge. „La Poliţia Costeşti există un dosar. Persoanele care sunt părţi în dosarele penale pot propune ca administrare probe şi pot veni cu menţiuni referitoare la ceea ce s-a întâmplat la organul de urmărire penală sau direct la procurorul care supraveghează instrumentarea dosarului“, a transmis IPJ Argeş. Cât despre direcţia de mers a motociclistului, oficialii IPJ Argeş spun că a fost, într-adevăr, o eroare de consemnare care ar fi fost remediată între timp

Sursa: adevarul.ro