Un argeșean - cel mai bun la informatica din Europa

 În perioada 12 - 18 august, la Varşovia (Polonia), s-a desfășurat ediția a XXV-a a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI). La concursul din acest an au participat 55 de concurenţi din 13 ţări. Lotul de informatică care a reprezentat țara a obținut patru medalii - două medalii de aur şi două medalii de argint.  În clasamentul neoficial pe medalii, România s-a clasat pe primul loc, la egalitate cu ţara gazdă, Polonia.

Medaliile de aur au fost cucerite de argeșeanul Costin-Andrei Oncescu, elev al Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" din Câmpulung, aflat acum în clasa a XII-a, și Alex Tatomir, elev al Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" din Brăila.
Laureat cu aur şi la olimpiada de anul trecut, Costin-Andrei Oncescu s-a clasat pe primul loc în ierarhia generală individuală. Ioan-Tiberiu Muşat (clasa a IX-a) şi Ştefan Constantin-Buliga (clasa a XII-a), ambii elevi ai Colegiului Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti, şi-au trecut în palmares medaliile de argint. 

CITEȘTE ȘI ... În Pitești vor fi montate avertismente pentru stăpânii de câini
 
Lotul Româ­niei a fost însoţit şi coordonat de prof. Adrian Panaete (Colegiul Naţional "A. T. Laurian" din Botoşani), respectiv Alexandru Velea (student la Universitatea din Bucuresti şi membru CSAcademy) şi Andrei-Costin Constantinescu (student la University of Oxford), amândoi foşti olimpici internaţionali, multiplu medaliaţi la competiţiile de profil. 

Olimpicul român la informatică admis cu brio la Oxford: „Nu mă voi întoarce dacă nu voi fi tratat la adevărata mea valoare“

Costin Andrei Oncescu, unul dintre puştii de aur ai informaticii româneşti, a fost admis la prestigioasa Universitate Oxford, din Anglia, acolo unde studiază şi sora sa. Tânărul a aplicat şi pentru celebrele universităţi Stanford, Harvard şi Princeton, din SUA, de la care aşteaptă rezultatele. Pentru cine nu ştie ce înseamnă să aplici la Oxford -Computer Science, trebuie precizat că mai întâi scrii un personal statement (în care, practic, mai mult îţi explici CV-ul) şi să dai un test de matematică, MAT.

„Materia din care se dă testul respectiv nu este la fel de avansată că cea din România, dar problemele chiar sunt neaşteptat de grele pentru că este nevoie să ai inspiraţie de moment la majoritatea. Media de intrare a fost 73.6 anul acesta, eu am luat 96 din 100. În baza rezultatului la test şi a personal statementului, oficiul de admisii hotărăşte dacă să te cheme sau nu la interviu. La interviu, ţi se dau mai multe probleme, undeva la limita dintre matematică şi informatică“, a declarat pentru Adevărul, Costin.

Costin are daja o idee despre ce va face peste peste 10 sau peste 20 de ani.  „Cum am spus, sper să am o firmă în România. Încerc să strâng idei, va conta şi ce subdomeniu descopăr că mă pasionează la facultate, dar, pe cât posibil aş vrea să fac asta, să am propria companie. Acesta ar fi cel mai clar mod de a mă considera un om realizat şi util societăţii, creând locuri de muncă şi făcând un produs care să fie util celor din jurul meu. Dacă nu reuşesc, probabil mă voi angaja la una dintre marile companii, cum ar fi Google, Facebook, etc“, încheie Costin.