Oamenii sunt în Piaţa Victoriei, la un an de la reprimarea violentă a protestelor din 10 august

UPDATE, ora 20:00

Se împlinește un an de la violențele din Piața Victoriei, de la primul miting al diasporei. Anul trecut, românii din străinătate și nu numai ei veneau în număr impresionant în fața Guvernului pentru a își striga nemulțumirea. Un miting masiv, la care participau atunci peste 100 de mii de oameni și unde am văzut ciocniri fără precedent între jandarmi și protestatari.


La un an de la reprimarea protestului diasporei, românii plecați din țara lor pentru o viață mai bună revin în Piața Victoriei. Nimeni nu mai vorbește despre pregătirea unor violențe, iar Jandarmeria face aproape oră de oră declarații, în încercarea de a dovedi transparența și profesionalismul instituției.

Manifestația care doreşte să marcheze un an de la reprimarea violentă a protestelor diasporei din 10 august a început, sâmbătă după-amiază, în Piața Victoriei, unde oamenii sunt deciși să vină, în ciuda căldurii. Au fost anunțate proteste în Capitală, dar și în alte mari orașe ale țării, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale terminate cu interventia brutală a jandarmilor.

La ora 19:45 sunt în jur de 5.000 de oameni în Piața Victoriei și numărul lor continuă să crească. În centrul pieței a fost alcătuit un altar pentru victimele criminalului de la Caracal cât și pentru cei care au avut de suferit în urma Colectiv și a evenimentelor din 10 august 2018. Protestatarii cer reducerea numărului de parlamentari.
Polițiștii de la Rutieră au decis să restricționeze traficul în Piața Victoriei, deocamdată parțial.

„Vreau să fac câteva precizări punctuale. Încă de la începutul acestor activități au fost instalate filtre în principalele zone de acces. Până în acest moment, filtrele și-au dovedit eficiența. Până în prezent, a fost găsit asupra unei persoane un cutiț. Persoana a fost condusă la Poliție pentru a fi dispuse măsuri legale. Aceste filtre vor fi menținute, în ciuda nemulțumirii apărute în spațiul public. Nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele cu bagaje voluminoase sau persoanele asupra cărora sunt suspiciuni. Aceste filtre au fost făcute cu intenția de a preveni introducerea în zona Pieței de obiecte și materiale care ar putea deveni un pericol. 

Recomandăm tuturor să menținem aceeași linie de dialog, transparență, comunicare cu forțele de ordine. Nu vrem să găsim siutații, cum a fost una mai devreme, când colegi polițiști au vrut să verifice aspecte semnalate în zonă, iar din partea unor grupuri de persoane au întâmpinat rezistență verbală. Rămânem aici până când activitatea se va termina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

 

 

 

10 august este ziua în care un protest a devenit istorie scrisă cu sânge. Violenţele de atunci au strâns peste 700 de victime, civili şi forţe de ordine, şi au dus la trei dosare penale. Împotriva jandarmilor, împotriva protestatarilor şi împotriva oamenilor-cheie din funcţiile de conducere ale instituţiilor care ar fi trebuit să păstreze ordinea şi liniştea publică.

Doru Oprea a fost în prima linie a protestelor. In timpul intervenţiei în forţă, piciorul i-a fost străpuns de o grenadă aruncată în mulţime. A fost internat de urgenţă şi operat pentru a nu rămâne mutilat pe viaţă.
DORU OPREA, victimă: Nu mi-am imaginat vreodată că cei pe care îi plătim noi din taxe şi impozite o să ajungă să ne împuşte şi să ne bruscheze. De atunci nu am mai primit niciun telefon, nicio adresă hârtie, absolut nimic. Şi a trecut un an de zile.

CITEȘTE ȘI ... Tânăr de 23 de ani- mort! O căruță plină cu lemne s-a răsturnat peste el

 

În aceeaşi situaţie este şi Viorel Chihaia. O altă victimă a violenţelor din 10 august. A fost gazat şi lovit în spate şi în cap cu bastonul.
VIOREL CHIHAIA, victimă: Nu se mai uitau la tine ca individ, dădeau în stânga şi în dreapta fără să se uite cine şi de ce o ia pe spate. Şi erau şi femei, erau femei şi erau copii când dădeau ei cu gaze.

CITEȘTE ȘI ... (VIDEO) A încercat să se spânzure cu un cablu electric! Tânăr de 21 de ani ...


Peste 500 de civili au depus plângeri. Iniţial, dosarul a fost instumentat de Parchetul Militar. Recent, a fost mutat la DIICOT. Procurorii încă se lămuresc cu privire la acuzaţii. În schimb, a fost trimis în judecată dosarul celor doi jandarmi agresaţi în mulţime. Ştefania Nistor şi Cristian Feleagă.
STEFANIA NISTOR, jandarm: Eram lovita, mi-a fost mai mult decat imposibil sa imi duc mainile sau sa incerc sa ajung cumva in acea zona, asta pentru ca din instict am incercat să-mi protejez capul deoarece nici casca nu o mai aveam.


Cei care au lovit-o cu brutalitate pe Ştefania şi i-au furat pistolul sunt cercetaţi. în libertate. Liberi sunt şi cei care au agresat alţi jandarmi. Instigatorii, cum au fost catalogaţi după incidentele violente. 206 jandarmi s-au constituit părţi civile în acest dosar. 

 

CITEȘTE ȘI ... Ridicat de polițiști, după ce și-a bătut concubina! A făcut închisoare pentru omor, fiind eliberat ...

Sâmbătă se anunţă o nouă manifestaţie în Piaţa Victoriei. Forţele de ordine fac apel la calm. La fel şi cei care vor veni să protesteze paşnic.

În urma protestului din 10 august a fost schimbat prefectul Capitalei. Sub învinuire au fost puşi şeful Jandarmeriei Bucureşti - Laurenţiu Cazan, şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, şi adjunctul său, Ionuţ Sindile. Toţi au, în continuare, funcţii în cadrul instituţiei.


Sursa: observator.tv, Digi24.ro, Hotnews.ro