34 de morţi din cauza gripei - România, la un pas de epidemie

UPDATE:

34 de oameni au murit din cauza gripei de la începutul anului, România fiind la un pas de epidemia de gripă. Ministerul Educației a anunțat, miercuri, că s-a înregistrat a doua săptămână cu caracter epidemic, iar numărul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat.

Centrul național de Supraveghere și Control a bolilor transmisibile a anunțat că, la nivel național, în săptămâna 14-20 ianuarie, s-au inregistrat 4625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1155 inregistrate în saptamana precedentă și cu 128 cazuri inregistrate in aceeasi saptamana a anului anterior.
Potrivit specialiștilor, dacă și cea de-a treia săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripa în România.


Recomandările medicilor
Iată care sunt recomandările medicilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicatie de spitalizare;

- Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei și stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);

- Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspandirii virusului;

- Evitarea aglomeratiilor și limitarea organizării de evenimente;

- Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie;

- Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in secțiile cu risc;

- Purtarea echipamentului de protectie adecvat (măsti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

- Continuarea vaccinarii antigripale.


Miercuri, 23 ianuarie, a fost confirmat încă un deces din cauza gripei. Suntem în pragul epidemiei, estimările fiind depăşite de numărul de îmbolnăviri.

Totodată, autoritățile estimează că vârful sezonului de îmbolnăviri se apropie, aşa că cer restricţionarea accesului în spitale.

Și la Spitalul Județean Argeș au fost luate măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea pacienților. Oamenii sunt sfătuiți să respecte programul de vizita, dar și alte norme care au și fost afișate la intrările în spital, tot spre binele bolnavilor, al rudelor acestora, dar și al cadrelor medicale.

Conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Argeș, la data de 23 ianuarie, în județul Argeș sunt confirmate 37 de cazuri de gripă, din care virus gripal AH1 28 cazuri și AH3 – 9 cazuri. Din acestea, 22 sunt copii, iar 15 sunt adulți, cu vârste sub 65 ani – 12 cazuri, peste 65 de ani – 3 cazuri.
Direcția de Sănătate Publică Argeş recomandă cetățenilor să respecte recomandările medicilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal. "Pentru a ne feri de gripă, dar şi de viroze, trebuie să evităm contactul cu persoanele care prezintă semne că ar fi bolnave, să consumăm alimente bogate în vitamine, dar şi să ne spălăm cât mai des pe mâini", ne sfătuiesc specialiștii. 

CITEȘTE ȘI ... Restricții la Județean, din cauza virozelor și gripei! Aparținatorii sunt revoltați (video)