Turcii - cei mai numeroşi străini din Argeş

Pe străzile Piteştiului întâlnim din ce în ce mai frecvent cetăţeni care, după cum se vede clar, nu sunt de pe meleagurile noastre. Asiatici, persoane de culoare, musulmani ne trec frecvent prin faţa ochilor, ceea ce înseamnă că a crescut numărul de străini ce lucrează, învaţă sau domiciliază în Argeş, iar asta numai dacă stăm să observăm cu ochiul liber. În statisticile de anul acesta ale Serviciului pentru Imigrări al judeţului Argeş se arată că cei mai numeroşi străini sunt din Turcia, undeva în jurul a 300 de persoane, şi asta prin prisma fabricii de MDF deschise de Yildiz Entegre la Oarja. O mare parte din turcii care au rezidenţă în judeţ sunt şi căsătoriţi cu un cetăţeanromân. Pe locul al doilea se situează cetăţeni din Siria, majoritatea veniţi pentru că sunt căsătoriţi aici. Pe locurile următoare sunt Vietnam, Liban, Iordania, India şi Pakistan, cu o prezenţă cuprinsă între 30 şi 10 cetăţeni. 
În condiţiile în care angajatorii argeşeni sunt din ce în ce mai interesaţi de a îşi aduce lucrători calificaţi sau necalificaţi din spaţiul noneuropean, numărul acestora va mai creşte în perioada următoare.

 

Ca să aduci forţă de muncă de peste graniţe trebuie să urmezi o serie de proceduri. Angajatorii au obligaţia să obţină în prealabil, de la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Argeş, un aviz de angajare sau detaşare. La eliberarea acestui document, beneficiarul prestării de servicii va achita un tarif în lei, echivalent a 100 euro, raportat la cursul oficial al BNR, de la data efecturăii plăţii. În cazul lucrătorilor sezonieri, taxa este de 25 euro. 

 


În anul 2018, Serviciul pentru Imigrări al judeţului Argeş avea în evidenţă 2478 de persoane, dintre care 1306 străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Turcia, Republica Moldova și Albania și 1172 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Franța și Italia


Sursa: saptamanalul ancheta