Un cetățean turc - cazul de infectare cu tulpina sud-africană din Pitești!

UPDATE, 6 martie:


După cum anunțam încă de ieri, Piteștiul se numără printre cele două localități în care a fost identificată tulpina sud-africană. În datele oferite în cursul zilei de Ministerul Sănătății, acest nou tip de tulpină a fost anunțat în București și în Pitești.

În ceea ce privește municipiul reședință de județ, cazul vizează un cetățean turc, anagajat al unei fabricii de prelucare a materialului lemnos din apropierea Piteștiului,  care și-a făcut la cerere un test PCR în vederea reîntoarcerii în țara natala. Testul a fost operat la un centrul medical care lucrează sub sigla Medlife și conform protocolului respectivei companii medicale, testarea presupune inclusiv secvențierea. Cu această ocazie s-a stabilit că cetățeanul turc era infectat cu virusul SARS-CoV2 din Africa de Sud.

Bărbartul se află în afara oricărui pericol medical. Este izolat la domiciliu și nu prezintă simptome, semn că deși această tulpină este consacrată ca fiind extrem de agresivă, în cazul domniei sale nu s-a confirmat într-o formă gravă.

Autoritățile medicale rămân în continuare în legătură cu specialiștii din capitală și monitorizează cu atenție orice modificări importante apărute în evoluția epidemiei la nivelul județului Argeș.
 

----------------------------------------------------------------

Prefectul județului Argeș, Emilia Mateescu a făcut următoarele precizari referitor la cazul persoanei din Pitești infectate cu noua tulpină SARS-CoV2 din Africa de Sud:

„Ultimele informații pe care le-am primit referitor la cazul persoanei din Pitești infectată cu noua tulpină SARS-CoV2 din Africa de Sud sunt următoarele: Cetățeanul turc a fost testat cu rezultat pozitiv în data de 24.02.2021. În baza testării pozitive s-a efectuat ancheta epidemiologică. A fost izolat în locuința sa,  în care se mai afla încă o persoană, izolată și aceea. A declarat că nu a intrat în contact cu nicio altă persoană și că la locul de muncă muncea singur în birou. 

Secvențierea rezultatului pozitiv a fost comunicată astăzi 05.03.2021 (în a 10 zi de la data recoltării probei). Persoana infectată nu prezintă simptome. 

Până în prezent nu deținem informații care să susțină ipoteza infectării de la o persoană identificabilă și nici ipoteza posibilității transmiterii către alte persoane. 

Informația, cuprinzând tipul tulpinii SARS-CoV2, a apărut astăzi, 5.03.2021,  întrucât rezultatul secvențierii a fost primit astăzi de la Institutul Național de Sănătate Publică  (adică se primește într-o perioadă mai mare decât rezultatul unui test SARS-CoV2).”

Întrebată dacă și colegul persoanei infectate a fost testat, domnia sa a adăugat:

„Colegul de locuință al persoanei depistată pozitiv, locuiește in cameră separată. Nu are simptome. Nu a fost testat. Testarea nu este obligatorie.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană au fost identificate în România.

Este vorba de două persoane din București și Pitești.

„În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.

Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică”, potrivit unui comunicat MedLife.