Tudorel Toader, acuzații pe tema raportului MCV: „Are iz politic”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că raportul MCV prezentat ieri de Comisia Europeană are „iz politic”, că în spatele acestuia sunt „multe interese” și că folosește „standarde duble”.

Toader mai spune că recomandările din raport nu sunt obligatorii pentru România.

“Tind să cred faptul că raportul are iz politic, are multe interese, raportul foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile, mişcătoare. (…) De ce standard dublu? Pentru că, spre exemplu, în 2012 era o modificare la legile justiiei privid competenţele referitoare la acţiunea discplinară. A fost apreciată măsura, se raporta la judecători, la procurori, ministrul Justiţiei avea o competenţă mai largă decât cea de a sesiza şi era bine. Astăzi, după 6 ani de zile, ministrul are doar competenţa de a declanşa acţiunea de a sesiza Inspecţia Judiciară, nu ia măsuri, se raportează numai faţă de procurori şi iacă, nu mai este bine. Acelaşi lucru nu poate să fie bun în 2012 şi să nu fie bun în 2018” a spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a mai dat exeplul unui alt procuror de rang înalt care a fost numit în funcţie cu un aviz negativ din partea CSM.

“Nimeni nu s-a revoltat, nimeni nu s-a îngrijorat, Justiţia nu a fost încălcată, independenţa procurorilor a fost respectată. Astăzi ni se cere nici mai mult, nici mai puţin decât ca avizul Secţiei de procurori a CSM-ului să devină unul obligatoriu, ceea ce iarăşi, la interval scurt de timp, puteam observa abordări diferite” a argumentat Toader.

“România rămâne ataşată valorilor europene, România respectă standardele europene, dar în acelaşi timp trebuie să aibă demnitatea de a legifera în accord cu Constituţia, în acord cu specificul national, în acord cu interesele românilor. Deci respectăm, standardele, dar lefigerăm în limite constituţionale pentru români” a conchis ministrul Justiţiei.