Tu ştii cât câştigă pensionarii de lux ai Argeşului?

Pensiile speciale reprezintă, de ani buni, una din temele sensibile pe care mai toate partidele încearcă să o evite. Şi nici nu e de mirare, în condiţiile în care mare parte din beneficiarii acestor pensii sunt fie politicienii, fie membri ai grupurilor de interese din sfera politică. Aşa se face că la acest moment există pensionari de lux care încasează lunar zeci de mii de lei, în vreme ce oameni care au muncit 35-40 de ani abia dacă ajung la 1.500-1.600 lei.

CITEȘTE ȘI ... (video) Un argeșean, pictor de biserici, mort în accident!


În 2010, Boc a eliminat cele mai multe dintre pensiile speciale, dar câţiva ani mai târziu au fost reintroduse de guvernele Ponta şi Dragnea, pentru ca în final Viorica Dăncilă să pună bomboana pe coliva bugetului, legiferând acest tip de venituri şi pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, aceste pensii neintrând însă încă în plată. La rândul lor, liberalii, aflaţi la putere de un an, nu prea s-au strofocat să elimine aceste pensii sau măcar să le dea o faţă... umană, ţinând cont de discrepanţele uriaşe între ce încasează un pensionar obişnuit după o viaţă de muncă şi un privilegiat al sorţii pensionat la „venerabila” vârstă de... 40 de ani.  

CITEȘTE ȘI ... (Video) Copil din Pitești căzut de la etajul vilei!


Concret, în momentul de faţă, aproape 4,7 milioane de români, care au muncit minim 35 de ani, primesc în medie o pensie de 1.586 lei brut, cuantumul pensiei fiind calculat în funcție de contribuțiile plătite la CAS de-a lungul vieţii. Când vine vorba de pensionarii „speciali”, pensiile acestora se calculează raportat la salariul încasat în ultima lună sau în ultimele luni. De exemplu, un magistrat primeşte o pensie echivalentă cu 75-100% din venitul brut al ultimei luni de activitate, iar dacă a mai lucrat şi mai mult de 25 de ani, mai primeşte ceva bani şi pentru fiecare an în plus în câmpul muncii. Şi inspectorii de conturi au pensii speciale, ce se apropie de 10.000 lei pe lună în unele cazuri. Pensia lor reprezintă 70-80% din valoarea ultimului salariu brut încasat. Militarii, care acum pot ieşi la pensie şi la 45 de ani în funcţie de condiţiile în care au lucrat, încasează 65%-85% din salariul mediu brut al unor șase luni, la alegere din ultimii 5 ani, în funcție de vechime, iar fiecare an lucrat peste cei 25 aduce un plus de un procent la formula de calcul. La rândul lor, deputaţii şi senatorii încasează pensii speciale în funcţie de numărul mandatelor în Parlament, maximul fiind de 79,2% din ultima indemnizație brută. 

CITEȘTE ȘI ... (Video) Percheziții de amploare în Argeș - Gravidă leșinată, luată cu ambulanța


În tabelul alăturat, sunt prezentate pensiile medii pe care le încasează diverse categorii de români, cu valoarea lor brută, statul oprind 10% din suma cu care ele depășesc valoarea de 2.000 de lei. Toate pensiile din România sunt supuse acestei impozitări.

Citiţi şi comparaţi!
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta