Tu ce apă plată cumperi? Mărci celebre colcăie de bacterii! Află care au trecut testul ...

Săptămâna trecută a fost dat publicității un test efectuat de DSV București, la solicitarea publicației Libertatea, asupra unui număr de 19 sortimente de apă plată. Testul a verificat numărul de bacterii conţinut de un mililitru de apa plată de băut. Mai mult decât atât, testul a fost realizat de două ori: la temperatura de 22 de grade Celsius, iar a doua oară la 37 de grade Celsius. La primul test apa nu trebuie să conţină mai mult de 100 de microorganisme (100 ufc/ml), iar la al doilea, standardul este de 20 de microroganisme (20 ufc/ml).

Rezultatele sunt șocante, în sensul în care 11 dintre cele 19 sortimente colcăie efectiv de bacterii, unele având valori și până la 15 ori mai mari decât standardul impus. 

Doar 8 din cele 19 sortimente de apă au trecut testul. De asemenea, printre sticlele luate de pe rafturile supermarketurilor de către redactorii Libertatea, se află și trei de import, iar una dintre ele, San Benedetto, Italia, se află pe primul loc depășind limita de bacterii de 15 ori. 

Pe lista produselor testate se află și o apă plată produsă în Argeș și anume Apa Craiului. Aceasta, în testarea comandată de Libertatea, a ieșit extrem de prost la capitolul numărului de microorganisme prezent în structura sa.


Un alt semnal de alarmă a fost tras în ceea ce privește apa îmbuteliată testată de Libertatea, și anume faptul că în aproximativ 30% din cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă, incidentele nedorite fiind practic imposibil de evitat. S-a reamintit cazul bebelușilor din județul Argeș, infectați cu ecoli O26, atunci când fabrica Lactate Brădet a fost închisă, deși, ulterior, s-a constatat că nu avea nicio vină. Nici până în prezent, nu s-a aflat cauza îmbolnăvirii și deceselor bebelușilor.