Trei medici specialişti de la Spitalul Judeţean au publicat o carte privind pacienţii cu Covid-19

Trei medici din Argeş care au lucrat în secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, au realizat un studiu urmărind evoluţia a 75 de pacienţi cu Covid-19, de la diagnostic şi tratament, cât şi după externare. 


Trei medici din Argeş care au lucrat în secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, au realizat un studiu urmărind evoluţia a 75 de pacienţi cu Covid-19, de la diagnostic şi tratament, cât şi după externare. Studiul va apărea sub titlul „Case reports on COVID-19 infection”, la Editura Ştef din Iaşi. Autori sunt Petru Emil Muntean, medic specialist pneumolog, Cristina Georgeta Neculcea, medic primar boli infecțioase şi Ioana Pascu, medic specialist radiologie și imagistică medicală.  Pentru cei 75 de pacienţi diagnosticaţi cu Sars-CoV-2 s-au respectat toate recomandările autorităților privind, ghiduri de tratament și diagnostic, precum şi cele de etica și deontologie medicală, identitatea pacientului nefiind menţionată în cadrul cărţii. Eforturile celor trei medici din cadrul SJU Piteşti sunt validate de nume sonore din domeniul medical şi al cercetării, prin recenziile lor: 

 

 Prof. dr. Alexandru Rafila, care este şi membru în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consemnează în recenzia sa:

„Cartea este o experiență valoroasă, acumulată în primele luni de evoluție a pandemiei, care include aspectele clinice, terapeutice și de evoluție pentru pacienții îngrijiți de colectivul de medici. Cartea constituie o bună sursă de informare profesională și științifică pentru colegii din diferite specialități implicați în acordarea asistenței medicale pentru pacienții COVID-19, iar autorii merită felicitări pentru efortul și rigoarea științifică care au dus la elaborarea acestei lucrări de specialitate.”

 

 „Dr. Muntean Petru Emil și echipa sa, au reușit să pună laolaltă un număr important de prezentări de cazuri cu infecție COVID-19. Aceștia au descris în detaliu debutul clinic al pacientului, rezultatele de laborator, imagistica cât și perioada de monitorizare ulterioară externării. (...) Toate cazurile clinice descrise în această carte vor rămâne pentru generațiile viitoare de medici ca o lecție importantă.” prof. dr. Florin Dumitru Mihălțan, Institutul Clinic de Pneumoftiziologie Dr. Marius Nasta, referentul ştiinţific al lucrării. 

 

 „Autorii au documentat aspecte clinice, diagnostice, terapeutice și evolutive ale infecției cu COVID-19 din faza timpurie a pandemiei. Această abordare structurată va ajuta medicii din alte specialități medicale dar și pe cei de boli infecțioase să-și gestioneze mai bine pacienții și, probabil, va încuraja și pe alți medici români să se alăture eforturilor lor academice, pentru a produce o imagine mai exactă a impactului generat de COVID-19 în țara noastră.” Conf. Dr. Craiu Mihai; Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București, România.

 

 „Inițiativa de a prezenta cazuri clinice din experiența proprie pentru a deveni un model de învățare pentru alții, este una lăudabilă și de felicitat.”, conf. dr. Buicu Corneliu Florin, peşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

 

 „Debutul acestei pandemii a fost marcat de foarte multe necunoscute. Lecțiile învățate vor trebui valorificate pentru o mai bună pregătire atât pentru un posibil al doilea val pe care specialiștii îl anticipează, cât și pentru viitoare pandemii sau situații de urgență medicală. Această carte aduce o contribuție valoroasă literaturii de specialitate din domeniu, aflată într-o fază incipientă, prin cazurile clinice prezentate.” Conf. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial – departamentul de sănătate, Administraţia Prezidenţială.