Tratament cardiologic gratuit pentru pacienții cu infarct miocardic acut

Astăzi s-a inaugurat programului regional privind tratarea infarctului miocardic acut (STEMI) la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unitate sanitară aflată în coordonarea Consiliului Județean Argeș. La conferința de presă au fost prezenți medicii coordonatori din cadrul departamentelor și serviciilor direct implicate în efectuarea acestui act medical.
De la lansarea acestui program, mortalitatea prin infarct miocardic a scăzut semnificativ tocmai prin creșterea accesibilități la acest tip de tratament.

Tratamentul este gratuit și asigură reperfuzia prin agioplastie primară, un procedeu aplicat în primele 12 ore de la debutul unui infarct miocardic acut. De asemenea, asigură reperfuzia prin angioplastie primară, un procedeu aplicat în primele 12 ore de la debutul unui infarct miocardic și constă în dezobstrucția arterei coronariene responsabilă de producerea evenimentului acut și, după caz, introducerea unui dispozitiv medical, numit stent, care menține artera deschisă.

Avantajul acestui program constă în aplicarea rapidă a unei proceduri moderne de tratament fără a mai fi necesar transportul pacientului într-un centru dedicat, câștigându-se astfel timp prețios pentru un pacient cu astfel de patalogie. Programul se va desfășura în zilele de marți, miercuri și joi, prin chemarea de la domiciliu a medicilor cardiologi cu competență în cardiologie intervențională.