Tragedia din Maramureş se poate repeta oricând şi la noi: Silvicultori argeşeni sub teroare!

Case şi maşini incendiate, ameninţări în stil mafiot  


Doi pădurari ucişi, într-o singură lună, de către hoţii de lemne. Ultimul incident s-a petrecut la Maramureş. Liviu Pop a fost executat în stil mafiot, după cum scrie presa locală, de trei indivizi, care se aflau la furat în districtul pe care îl avea în pază pădurarul. Acesta a fost găsit împuşcat, cu un picior zdrobit şi mai multe leziuni interne. La nivel naţional, conform statisticii date publicităţii de către Romsilva, din 2014 până în prezent, s-au înregistrat 185 de agresiuni asupra personalului silvic. În Argeş, după cum ne declară şeful Direcţiei Silvice Argeş, Armand Chiriloiu, agresiunile sunt la ordinea zilei, însă, din fericire, niciodată nu s-a ajuns la crimă. Dar...

 

Un pădurar din Topoloveni şi-a găsit maşina incendiată, la marginea cantonului


Deşi nu s-au consemnat asemenea tragedii, nici pădurarii din Argeş nu au o activitate foarte confortabilă şi sigură. Stresul este destul de mare, mai ales că şi pe raza judeţului sunt foarte mulţi hoţi de lemne şi avem zone în care se acţionează masiv. După cum ne-a declarat directorul Direcţiei Silvice Argeş, Armand Chiriloiu, cele mai sensibile zone sunt Aninoasa şi cele din jurul Piteştiului, cu comunităţi mari de romi cum sunt Păuleasca şi Călineştiul. Referitor la starea de spirit a silvicultorilor argeşeni, şeful Direcţiei Silvice, ne-a mărturisit că şi aceştia sunt timoraţi.


„Trebuie să meargă în pădure, noaptea, când au informaţii că hoţii sunt la furat şi conştientizează că sunt expuşi. Au familii acasă care îi aşteaptă şi stau cu frica în sân că vine un nenorocit şi îi înjunghie sau eu ştiu ce le mai face. Ca să îi mai detensionez, în cantoanele unde este presiunea mai mare, am mai făcut rocadă între ei.”


Cel mai grav caz de anul acesta a fost semnalat la Topoloveni, însă nu există dovezi clare că a fost mâna unui act de răzbunare sau de ameninţare. „Un pădurar a lăsat maşina la marginea pădurii, lângă canton şi a găsit-o incendiată. Dar nu avem dovezi că a fost un hoţ de lemne sau un alt infractor, însă este destul de suspicioasă situaţia. Nu pot însă să încadrez acest episod la o ameninţare la adresa pădurarului, că nu avem nicio dovadă clară, certă, ca să ne susţinem această afirmaţie.”, a explicat directorul Armand Chiriloiu, însă cei din breaslă vorbesc că despre asta a fost vorba, de fapt. 


Pădurarii sunt supuşi ameninţărilor permanente


Şi şeful ocolului privat „Stejarii Muscelului”, Dorin Mărăşoiu, confirmă că pădurarii se simt într-un permanent pericol. „La noi se patrulează în doi-trei oameni, deoarece atunci când sunt mai mulţi pădurari nu recurg la violenţă. I-am învăţat să nu întreţină agresivitate, iar dacă lucrurile degenerează să sune la 112. Trebuie să ştie când să pluseze şi când să se retragă. Agresiunile şi ameninţările reprezintă un fenomen permanent în pădure! Noi avem şi un sistem de supraveghere video în pădurile în care asigurăm paza. Sunt montate camere performante, foarte bine camuflate, care transmit imagini în timp real. Asta ne-a ajutat foarte mult şi ne-a crescut gradul de siguranţă.”, ne-a povestit acesta.

Cât despre cazul de la Maramureş, Dorin Mărăşoiu este de părere că pădurarul ucis îşi cunoştea „călăii”, deoarece silvicultorii care stau mai mult timp pe un canton îşi cunosc duşmanii, ştiu cine vine la furat, creându-se o relaţie vânător-vânat între pădurar şi hoţi, care poate degenera în anumite condiţii. Ca situaţie extremă, din zona sa, Dorin Mărăşoiu ne-a mărturisit că a avut un pădurar căruia i-a fost incendiată casă, iar speţa este în cercetare, fără a putea spune cu certitudine că a fost un act de răzbunare. 

 

Atacat cu săbii şi macete de mafia lemnului 


Nu numai pădurarii sunt puşi în pericol de către hoţii de lemne. În 2014, la Davideşti, omul de afaceri Marius Fulgeanu a început un război surd cu hoţii de lemne. Acesta le-a semnalat autorităţilor centrale o serie de tăieri ilegale. A avut de îndurat răzbunarea hoţilor: l-au atacat cu săbii, macete, topoare şi sape. Au trecut anii, rănile pe care i le-a făcut mafia lemnului lui Marius Fulgeanu s-au vindecat, copacii tăiaţi au fost vânduţi şi atât, iar autorii violenţelor şi-au văzut liniştiţi de treabă: „Am fost încolţit, am fost deposedat de ATV, bătut cu lopeţi, cu sape! Am fost lovit cu o sabie, cu o macetă. Tentativa de omor a fost clasată de Parchetul Câmpulung”, a povestit victima.
 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta