Tradiții în a doua zi de Crăciun. Ce nu se face sub nicio formă de Soborul Maicii Domnului

Sarbatori fericite! În ziua a doua de Crăciun, la 26 decembrie, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe 'cea mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de asemănare decât serafimii'.

Nu se lucrează, nu se face curat, nu se generează nici un fel de conflicte sau tensiuni pe 26 decembrie. Oamenii care muncesc in ziua cand e cinstita Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi libera tot anul. Mai mult, păstrarea armoniei şi păcii trebuie să fie principala ocupaţie în această zi. 

 Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, oamenii se duc "cu colacul" la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.

Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune De la noi puţin, de la Dumnezeu mult.

Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă

E interzis să bârfești, să înjuri, să uneltesti împotrivă celorlalți. Cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi bănești.

Pentru cea de-a două zi de Crăciun, în fiecare zonă din țara s-a împământenit un obicei specific. În Bistrița Năsăud, oamenii colindă casă preotului, iar în Albă feciorii își cheamă mândrele la joc. Fetele și flăcăii joacă pe 26 decembrie pentru a se bucură de tinerețea lor. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul. 


Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) a credincioșilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el. De aceea, în această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care l-a născut cu trup pe Cel care a adus mântuirea lumii.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.

Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor.


Sursa: realitatea.net