Totul despre Rabla 2021 | Sursa Ta

Pentru mii de argeşeni, programul de înnoire a parcului auto susţinut de guvern reprezintă poate singura şansă de a scăpa de rabla din curte sau din faţa blocului în favoarea unei maşini noi, mai confortabile, mai economice, mai fiabile şi, cu siguranţă, mai puţin poluantă. În această perioadă, ediţia 2021 a Programului Rabla este în plină desfăşurare, iar dealerii auto argeşeni îi aşteaptă pe cei care doresc o maşină nouă cu cele mai atractive oferte. Pentru ediţia din acest an, autorităţile au pregătit o serie de noutăţi menite să stimuleze apetitul românilor pentru autoturisme noi: astfel, în vreme ce pentru Rabla Clasic valoarea tichetului acordat în schimbul maşinii casate a crescut, pentru Rabla Plus bugetul s-a dublat.

 

 


 Rabla Clasic 2021


Programul Rabla Clasic 2021 este valabil pentru achiziţionarea de vehicule cu motor pe combustie sau hibrid cu emisii de CO2 sub 140 g CO2/km. În cadrul acestui program, se acordă un tichet în valoare de 7.500 lei, faţă de 6.500 lei cât era până acum, pentru o maşină mai veche de 8 ani casată în scopul achizitionării unei mașini noi cu noxe reduse. Pentru cumpărarea unui nou autoturism se poate folosi un singur de astfel tichet, dar, în plus, cumpărătorul mai poate beneficia suplimentar de eco-bonusuri, specifice maşinii nou-achiziţionate, astfel:


# ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
# ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
# ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO2/km WLTP în regim de funcţionare mixt;
# ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.

 

 

 

Rabla Plus 2021


Acesta este un program valabil doar pentru vehicule 100% electrice sau hibrid Plug-in. Există două tipuri de bonusuri care pot fi obţinute împreună cu tichetul de 7500 lei de la Rabla Clasic.
# un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km (NEDC)
# un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice.
Ca şi în cazul Rabla Clasic, o maşină eligibilă pentru casare în acest program este o maşină funcţională, mai veche de 8 ani. Casarea se poate face doar în centrele specializate autorizate în scopul casării.

 

 

 Paşii de urmat în programul Rabla 2021


Pasul 1. Alegerea dealerului 
Consultanţii dealerilor auto argeşeni, ale căror oferte le regăsiţi în paginile acestei ediţii speciale Ancheta,  sunt pregătiţi să vă ofere consultanţă gratuită în tot procesul programului Rabla 2021.

Pasul 2. Înscrierea în Programul Rabla 2021
Înscrierea beneficiarului se face în aplicaţia online PSIPAN gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) de către consultanții dealerului ales. Înscrierea se poate face doar în limita fondurilor disponibile. Sunt necesare informaţiile beneficiarului, datele referitoare la vehiculul ce va fi casat şi datele proprietarului vehiculului ce va fi casat (poate fi o persoană diferită de beneficiar).


Documentele necesare sunt:
# actul de identitate în copie certificată «conform cu originalul», atât pentru beneficiar, cât și pentru proprietarul rablei, în cazul în care este o persoană diferită de beneficiar;
# certificatul de înmatriculare al maşinii vechi, în copie legalizată sau în copie simplă care va fi certificată «conform cu originalul» de către producătorul validat;
# cartea de identitate a autovehiculului uzat, în copie legalizată sau în copie simplă, care va fi certificată «conform cu originalul» de către producătorul validat;
# actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare avehiculelor competent teritorial, în copie legalizată sau în copie simplă, care va fi certificată «conform cu originalul» de către producătorul validat, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare sau din cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat;
# certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa solicitantul, în termen de valabilitate la data prezentării la producătorul validat, în original, în copie legalizată sau emis şi comunicat prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Acest certificat va dovedi faptul că aceste persoane nu au datorii la bugetul de stat. Pe certificatul de atestare fiscală al proprietarului rablei trebuie menţionată proprietatea rablei ce va fi casată.

Pasul 3. Confirmarea şi casarea
Consultantul dealerului ales, care a făcut înscrierea în aplicaţia PSIPAN, vă va confirma validarea în program.Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou. După acest moment, proprietarul mașinii vechi se poate prezenta la un centru autorizat pentru casarea maşinii. În Argeş, sunt autorizate 20 de centre de casare. După predarea autoturismului uzat, proprietarul va primi un certificat de distrugere a maşinii vechi.

Pasul 4. Radierea maşinii vechi
După casare, proprietarul maşinii vechi va trebui să meargă la DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) pentru radierea din circulaţie a maşinii vechi.

Pasul 5. Dovada radierii maşinii vechi
Există un termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea în sistemul PSIPAN, termen în care proprietarul maşinii vechi va trebui să prezinte dealerului certificatul de distrugere şi dovada radierii maşinii vechi.

Pasul 6. Achiziţia maşinii noi
Acum dosarul este complet şi se poate face achizitia noii maşinii, beneficiind de toate tichetele bonus prezentate mai sus în acest program. La achiziţionarea autovehiculului nou, producătorul validat eliberează beneficiarului factura şi certificatul de conformitate. Este obligatorie înmatricularea permanentă, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziţionat în cadrul programului, în termen de 90 de zile de la emiterea facturii. Prin excepţie, în cazul în care autovehiculele noi, pentru care a fost acordată finanţarea, sunt achiziţionate în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului este obligatorie la sfârşitul perioadei de leasing. 
 

 

Preluat: saptamanalul ancheta