Tot ce trebuie să ştiţi despre ALEGERILE LOCALE 2020!

Duminică, 27 septembrie, argeşenii sunt chemaţi să îşi aleagă reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene. Secţiile de vot se deschid la ora 7.00, votarea încheindu-se la ora 21.00. În contextul pandemiei de COVID-19, scrutinul se desfășoară în condiții speciale, fiind stabilite reguli la urne și în sălile de vot, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Obligaţia privind purtarea măştii şi dezinfectarea mâinilor înainte de intrarea în secţie, precum şi prezenţa a maximum cinci alegători în sala de vot sunt câteva dintre regulile privind organizarea alegerilor locale 2020, prevăzute de hotărâre de guvern.

 


 Ce votăm pe 27 septembrie?


Patru buletine de vot va primi fiecare alegător atunci când va vota.


►  Pe primul buletin, care este comun pentru toate cele 102 de localități din județ, alegătorii vor găsi candidații pentru președintele Consiliului Județean. Președintele Consiliului Județean este ales uninominal. Argeşenii vor avea de ales între 11 candidaţi la preşedinţia CJ, aceştia fiind, în ordinea de pe buletinele de vot, următorii:
▪ Ion Mînzînă - Partidul Social Democrat
▪ Emanuel Soare - Partidul Național Liberal
▪ Elena-Rodica Pavel - Partidul Alianța Liberalilor şi Democraților
▪ Virgil Baciu - Partidul Mișcarea Populară
▪ Dumitru Grecu - Partidul Pro România
▪ Claudiu-Eduard Vele - Partidul Națiunea Română
▪ Constantin-Eduard Florea - Partidul Ecologist Român
▪ Mihaela Teodorescu - Partidul Dreptății
▪ Adrian-Ştefan Cîrstea - Alianţa USR Plus
▪ Gherghina Janţă  - Partidul Alternativa Dreaptă
▪ Ion-Cornel Lazăr - Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)


►  Al doilea buletin de vot este dedicat alegerii consilierilor județeni. Argeşul are 34 de consilieri județeni, numărul acestora fiind stabilit în funcție de cel al populației județului. Aceștia sunt desemnați prin vot pe listă. Partidele sau alianțele electorale depun liste complete pentru alegerea consilierilor județeni, adică o listă care conține 41 de nume. 


► Un alt buletin este pentru alegerea, pentru următorii patru ani, a primarului localităţii în care domiciliază alegătorul. 


► Un alt buletin este pentru alegerea membrilor Consiliului Local. Pe buletinul de vot pentru alegerea consiliilor locale sunt înscrise alianțele, partidele sau candidații independenți, în ordinea rezultată în urma tragerii la sorți efectuată de fiecare birou electoral local.

 

 

 Unde se poate vota?


Spre deosebire de alte scrutine la care alegătorii puteau vota şi în altă localitate decât de cea de domiciliu, la alegerile locale se poate vota doar în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Totodată, cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada unde locuieşte. Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot. La scrutinul din 27 septembrie (alegeri locale 2020), cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic;
- în cazul elevilor din şcolile militare: carnetul de serviciu militar.

 

 

Masca - obligatorie în secţia de votare 


Prin hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă, Executivul a stabilit regulile care trebuie respectate la alegerile locale din 27 septembrie. Astfel, purtarea măştii de protecţie, care să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot. 
Persoanelor care nu poartă mască de protecţie nu li se va permite accesul în sălile de vot, după cum a explicat Raed Arafat, şi asta pentru a-i proteja pe toţi ceilalţi aflaţi în secţie:

„Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este una dintre măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne. Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va risca viaţă celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz, preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără masca să între în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are mască”.


De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, dar și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.
Totodată, primăriile trebuie să asigure, pe cât posibil, circuite separate de intrare și ieșire din secție. Tot administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

 

 

 Doar 5 alegători în sala de vot


În sala de vot vor avea acces cel mult 5 alegători.

„Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15. Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane”, se arată în hotărâre.

De asemenea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, persoanele care prezintă simptome COVID-19 şi  se vor prezenta la vot la alegerile locale vor avea un circuit separat şi o cabină „dedicată”:

„Persoanele care se vor prezenta la alegeri şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă dacă o persoană a fost declarată pozitivă şi a fost în secţia de votare, Tătaru a răspuns:

„Acea persoană atrage după sine o anchetă epidemiologică”.

 

 

 Cum vor fi identificați alegătorii dacă poartă măşti


Pentru a putea fi identificați, alegătorii vor fi nevoiți să renunțe la mască, dar doar pentru câteva secunde, suficient cât membrii biroului electoral să se asigure că aceştia sunt cei din actele de identitate prezentate.

„Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile. În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura”, se mai arată în hotărâre.

 

 

Alegătorii își vor aplica singuri ștampila „Votat” pe actul de identitate


Actul normativ mai stabilește că alegătorii își vor aplica singuri ștampila „Votat”:

„După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea «VOTAT», după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate”. 


De asemenea, hotărârea de guvern stabilește că, în cazul urnelor mobile, cei care le însoțesc trebuie să poarte mască și mănuși, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. De asemenea, potrivit HG, urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19.
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta