TOPOLOVENI. Primarul Gheorghiţă Boţârcă: „Am creat o zonă atractivă, sigură, cu un mediu educațional sănătos”

TOPOLOVENI. Primarul Gheorghiţă Boţârcă: „Am creat o zonă atractivă, sigură, cu un mediu educațional sănătos”

Un oraş mic, însă încărcat de istorie, cu o administraţie publică locală orientată către cerinţele actuale. Am remarcat în portofoliul Primăriei Topoloveni proiecte unice la nivel de judeţ, precum sistemul de telegestiune a reţelei de iluminat sau staţiile de biciclete ce pot fi utilizate de navetiştii sau amatorii de plimbări pe două roţi, ca să nu mai vorbim că este oraşul cu cele mai multe unităţi locative construite prin programe guvernamentale. Despre proiectele de dezvoltare pe care primăria oraşului le are în plan, privind şi un pic retrospectiv, am discutat cu edilul Gheorghiţă Boţârcă. 

Cum arată bilanțul dumneavoastră personal ca primar, legat de responsabilitățile asumate și îndeplinirea lor?
- Timpul trece foarte repede și pentru cei care muncesc și pentru cei care pierd timpul. Bilanțul meu personal este legat de programul prezentat în fața electoratului în campania 2016. În fiecare an, am echilibrat bugetul pe două criterii esenţiale, respectiv funcționare și dezvoltare. La analiza pe care am prezentat-o public în ziua de 7 martie 2020, în fața a aproximativ 400 de concitadini, s-a dezbătut și discutat public. Aplauzele au răsplătit munca efectuată de administrația publică din Topoloveni și modul în care am răspuns solicitărilor.

Care sunt cele mai mari greutăți sau piedici pe care la momentul 2020 le întâmpină un primar în România și în Argeș pentru a duce la bun sfârșit proiectele pe care le dorește pentru comunitate?

- Analiza este diferită de la o localitate la alta. Diferența o face poziția geografică, distanţa față de capitala județului, resursele. De aceea am creat o zonă atractivă, sigură, cu un mediu educațional sănătos. 
Proiectele și programele noastre au vizat de fiecare dată programele de dezvoltare locale prin prisma sprijinului guvernamental, european prin mobilizarea unor agenți economici care dezvoltă o serie de investiții inclusiv locative, industriale. Sigur că lucrurile au și piedici legislative, cum suferim toți din cauza procedurilor de achiziție și atribuire a unor lucrări. Nu suntem exonerați nici de dușmănii în adoptarea unor hotărâri locale – prin așa-ziși „Gică Contra”. Lipsa din piață a societăților care să respecte termenele de execuție a lucrărilor este o altă piedică. Fenomenele care au avut loc în Argeș, prin acele implicații politice, în construirea acelor dosare de tip „Consultanța” și altele.

De la piedici la satisfacții. Enumerați trei realizări profesionale de care sunteți mândru, acum la finalul mandatului.    

- Bazat pe strategii și scenarii de dezvoltare în care comunitatea locală a devenit actor principal, Topoloveniul s-a remarcat ca localitate cunoscută, deschizătoare de drumuri pentru conservarea valorilor locale, în noul context european și mondial -  Magiunul de Topoloveni, Dulcețurile Topoloveana, Bunătățile de Topoloveni, toate purtând emblemă românească din aria geografică Topoloveni. Grădinița cu Program Prelungit și puntea peste Cârcinov care face legătura cu aceasta dau satisfacție la peste 300 de familii tinere. Dau curs întrebării  dumneavoastră și mai amintesc fugitiv de locuințele ANL, parc și altele, dar nu pot să trec peste decizia bărbătească ce a dus la asocierea și crearea unui sistem viabil de gestionare a animalelor fără stăpân. Toate aceste lucrări s-au desfășurat sub semnul demnității.

Învățăm privind înapoi și acționăm privind înainte. Care sunt ambițiile pentru un viitor mandat?
- Ambițiile fiecăruia din Topoloveni sunt legate de modul cum ne pregătim pentru sărbătoarea a 600 de ani de la prima atestare documentară.
Am să enumăr punctual câteva proiecte în derulare sau în evaluare.
▪ Programul PNDL: derulăm lucrări de execuție la Creșa Topoloveni, pod peste Cărcinov, zona veche industrială, asfaltare străzi în cartierele Boțârcani, Goronești, Crintești.
▪ Programul Operațional Regional: modernizare, extindere alei pietonale și construire de piste pentru biciclete, stație de încărcare a autovehiculelor electrice și hibride – pe zona DN 7, (Calea București) și DJ 702 (str. Ion Mihalache – Țigănești); crearea sistemului de iluminat stradal – rutier și ornamental – parcuri cu corpuri de iluminat tip led și telegestiune; anvelopare a 10 blocuri și hidroizolație terasă – dotare cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea energiei consumate pe spațiile comune; modernizare pe străzile Livezilor, Căpitan Sachelarie Visarion; construirea a 96 unități locative – la fostul târg. 
▪ Fonduri europene, guvernamentale și locale: construirea Liceului Tehnologic și a atelierelor de practică (la fostul Tigris – achiziționat de primărie). 
▪ Programul PNDR: dotare costume populare tradiționale; centru de zi pentru copii aflați în situațiie de risc; extindere rețea de gaze în satele aparținătoare; construire 50 locuințe ANL și 137 unități locative prin programe guvernamentale; punte trecere zona Inuri; alimentare cu apă și canalizare -  Dealul cu vii.