TOEFL, Cambridge Test ori IELTS - Care este diferența!

Dacă ești în clasa a 12-a și vrei să-ți continui studiile într-o țară anglofonă, atunci ar trebui să susții un examen care să-ți ateste cunoștințele în limba engleză. Cu siguranță ai auzit de  IELTS, TOEFL și Cambridge - teste care demonstrează cât de bine cunoști limba engleză. Totuși, care este diferența dintre aceste teste și pe care trebuie să-l alegi, îți spunem în continuare. 
Două dintre cele mai utilizate exemene la nivel mondial sunt IELTS și TOEFL, ambele teste pot fi realizate în mai multe locații din lume și este acceptat de mii de universități și companii.

 
Un prim pas în alegerea examenului pe care vrei să-l susții este stabilirea universității în care vrei să-ți continui studiile și tipul de examene pe care-l acceptă și pe care nu.  Susținerea examenului IELTS costă în jur de 200 de dolari, iar achitarea se face în lei, pentru a nu fi oscilații de curs sau modificarea sumei.  

 

 

 

Test of English as a Foreign Language (TOEFL)


TOEFL este un examen online realizat în circa 4000 de centre de testare din lume. Este și o versiune scrisă a testului, în caz că nu este posibilă susținerea online a acestuia. Asemenea examenului IELTS, TOEFL este divizat în 4 secțiuni: citire, ascultare, vorbire și scriere.
De obicei etapa de citire la TOEFL durează  60-80 minute, cea de ascultare  60-90 minute, vorbire 20 minute și scriere 50 minute. 
După realizarea primelor 2 etape, studenții au parte de o pauză de 10 minute.


Comparativ cu TOEFL, la IELTS, etapa de vorbire nu este realizată cu un examinator, dar se utilizează un microfon. Această modalitate poate fi mai lejeră, în caz că ești prea stresat. Pentru fiecare secțiune vei obține câte 30 de puncte, iar scorul total, maxim este de 120 puncte. Costul susținerii examenului este diferit în funcție de țară, dar preponderent este între 165 dolari și 250 dolari. În caz că nu susțineți examenul, poți să mai susții de câteva ori, dar cu o diferență de 12 zile.
Un alt examen de limba engleză, pe lângă acestea două, este testul  Cambridge.

 

 

 

 

 


Examenul Cambridge English 


Examenul Cambridge English diferă de celelalte două prin calcularea scorului și faptul că are termen de valabilitate. Aici nu sunt puncte sau barem de notare, la Cambridge ești anunțat dacă ai susținut sau nu, testul.  Aici sunt 4 nivele de dificultate a examenului: preliminar (PET), primul (FCE), avansat (CAE), și proeficient (CPE).


Costul examenului depinde de nivelul actual de cunoștințe, care poate fi îmbunătățit prin înscrierea la cursuri de engleză în Cluj sau în oricare altă regiune din țară. Din cauza faptului că acest examen are durată de actualitate, poate fi repetat peste ceva timp.
PET-ul este examenul pentru cel mai scăzut nivel, care arată înțelegerea limbii engleze și abilitatea de  gestiona comunicarea de bază.


FCE este pentru studenții intermediari și arată că deții suficiente abilități în limba engleză pentru a trăi într-o țară  anglofonă.
CAE este pentru studenții avansați și sunt necesare abilități excelente pentru vorbit și scris.
CPE este calificarea cea mai dificilă, care dovedește capacitatea de a vorbi engleza ca un vorbitor nativ.