TOATĂ FAMILIA rămâne 14 zile în casă, nu doar cel venit din Italia! Este oficial! Apel la responsabilitate!

TOATĂ FAMILIA rămâne 14 zile în casă, nu doar cel venit din Italia! Este oficial! Apel la responsabilitate!

 

Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență a emis astăzi o nouă dispoziție privind măsurile necesare în vederea gestionării infecțiilor cu Coronavirus pe teritoriul României, dispoziție care reglementează foarte clar condițiile în care persoanele ce prezintă anumite risuri sunt gestionate de către autorități.

 

CINE INTRĂ DIRECT ÎN CARANTINĂ?


Conform documentului, autoritățile județene sunt obligate să ia toate măsurile în ceea ce privește aplicarea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, Regiunea Lombardia și Veneto, din cele 11 localități:

Vo Euganeo, Codogno,Castiglione d`Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano.

 

Carantina se organizează în locații special desemnate, asigurându-se condiții decente de locuit și de hrănire a persoanelor supuse carantinei, se arată în aceeași decizie emisă la nivel național. Reamintim că, la nivelul județului Argeș, locația stabilită pentru carantină este fosta tabără de la Nucșoara.

 

CINE SE IZOLEAZĂ ACASĂ? ÎMPREUNĂ CU TOATĂ FAMILIA!

 

Decizia arată că aceleași autorități sunt obligate să aplice măsuri privind izolarea la domiciu, în locația declarată la intrarea în țară, pentru persoanele și familiile acestora, care sosesc din Italia, Regiunea Lombardia și Veneto, situate în afara zonelor în care s-a contituit carantina.

 

Cetățenii români care vin din zonele menționate, precum și rudele acestora care domiciliază la aceeași adresă, au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară.

 

Comitetele județene pentru situații de urgență iau măsuri pentru sprijinirea cetățenilor în vederea asigurării alimentației necesare și a altor necesități de trai, pe perioada în care aceștia se află în izolare la domiciliu. Pentru aplicarea prevederilor, la ședințele comitetelor județene  în care se discută modalitatea de aplicare a acestor măsuri, vor și invitați și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale care pot asigura sprijin în acest sens.

 

Dispoziția de astăzi este extrem de importantă pentru că aduce clarificări ferme cu privire la alte persoane decât cele întorse din Lombardia și Veneto (cum ar fi, de exemplu, turiștii care au fost la Carnavalul de la Veneția) și anume la membrii familiei acestora, membrii cu care au intrat deja în contact.

 

Până astăzi, cei izolați la domiciliu (aproximativ 60 de persoane în județul nostru) au primit doar recomandarea de a proteja persoanele cu care locuiesc, folosind măști, mânuși și dezinfectanți pentru suprafețele sanitare folosite la comun. Deși era logic și se discuta încă de zilele trecute acest aspect - abia prin documentul emis astăzi de către Departamentul pentru Situații de Urgență - se reglementează ferm faptul că inclusiv membrii familiei rămân izolați în locuință, întrucât aceștia (prin contactul din ultimele zile) sunt pasibili de a fi contactat virusul.

 

Procedura este următoarea: persoanele în cazul cărora se impune izolarea  (cetățenii români care vin din zonele menționate, precum și rudele acestora care domiciliază la aceeași adresă) își anunță medicii de familie care îi direcționează către DSP. De la DSP se emite o adeverință, un certificat de carantină, în baza căruia se obțin concediile medicale și/sau învoirea de la cursurile școlare.

 

Tot dinspre DSP, vor fi contactați de către echipe de specialiști care vor monitoriza,  în cele 14 zile de izolare, evoluția stării lor de sănătate. Important! Persoanele/familiile aflate în această situație nu trebuie să părăsească domiciliul, să circule sau să meargă personal la medicul de familie și trebuie să ia toate măsurile pentru a nu răspândi un eventual virus către alte persoane (vecini, vizitatori, alți membrii ai familiei etc).  

 

Autoritățile fac apel la înțelepciunea și responsabilitatea socială a celor vizați, cetățenii fiind rugați să înțeleagă că numai respectând cu strictețe aceste reguli eventualele infectări pot fi izolate și o epidemie poate fi împiedicată. Dacă soțul/soția sau copiii se duc în colectivități, la locul de muncă, la școală, la supermarket, acțiunile lor pot afecta un număr foarte mare de alte persoane și orice efort, public sau individual, este zădărnicit.
 

Citește și.... Cum să protejezi de epidemie un popor care zice “Decât să plângă mama...”