Tinerii fermieri români aflați peste hotare - fonduri pentru a dezvolta o exploatație agricolă

Sesiunea este încă activă, iar depunerea cererilor de finanțare se face on-line, pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, până în data de 4 mai, ora 16.00, a precizat Directorul Oficiului Județean Argeș, Diana Eftene.

Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.

CITEȘTE ȘI ... Pompierii, chemați să spargă o ușă. În casă au găsit un bărbat mort
 
Astfel, în cadrul acestei sesiuni de depunere de proiecte, vor beneficia de sprijin tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi/manageri ai exploatației și care îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile următoare:
- au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre UE sau țări terțe UE;
- au avut un loc de muncă în țări membre UE sau tări terțe UE în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare.

CITEȘTE ȘI  ... (video) Intervenție în Bradu. O gospodărie inundată


Pentru dovada locului de muncă în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară solicitanții vor prezenta un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga.
În cazul în care, solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostilă, acesta poate să depună un certificat de înregistrare care dovedește prezența solicitantului cel puţin 3 luni neîntrerupte în ultimele 24 luni, anterioare depunerii cererii de finanţare, emis de autorităţile locale (ex. poliția sau primăria), care cuprinde numele şi adresa persoanei înregistrate, precum şi data înregistrării, în baza art. 8 a Directivei 2004/38/CE.


Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR - http://so.afir.info/). Tânărul fermier reprezintă „o persoană cu vârsta de până la 40 de ani - inclusiv cu o zi înainte de a împlini 41 de ani - la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații”.


Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri.
 
Date de contact pentru cei interesați:
Pitești, str. Armand Călinescu, nr. 44, jud. Argeș
E-mail: secretariat.arges@afir.info
Tel.: 0348.860.288