Timișoara - Capitală Culturală Europeană în 2021

Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în 2021.
În faza finală a competiţiei rămăseseră 4 oraşe - Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Bucureşti.
Joi, echipele şi-au susţinut proiectele în faţa juriului internaţional, care a desemnat câştigătorul. Astfel, în 2021, Romania va da Europei o capitală culturală, alături de Grecia. Orașul desemnat va primi zeci de milioane de euro.
Capitala Culturală Europeană este un titlu conferit pentru un an. Programul se derulează din 1985. Începând cu 2007, titlul a fost oferit pentru două oraşe. În anul 2007, Capitale europene ale culturii au fost Sibiu și Luxemburg.

CITEȘTE ȘI ... Jaf în sala de jocuri de noroc! Polițiștii au acționat!


Bucureştiul promitea 10 mii de evenimente culturale cu investiţii de 75 de milioane de euro. "Oraşul invizibil" este tema propusă de echipa capitalei. Proiectul recreează o legătură emoţională între locuitori şi oraş. Astfel, memoria Capitalei devine memorie colectivă, iar cartierele marginaşe renasc prin cultură.
Timişoara vrea să promoveze culturile tuturor etniilor, cu mesajul "Luminează oraşul prin tine!". Organizatorii au structurat programul cultural sub forma unei călătorii de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Cluj-Napoca se baza pe Festivalul Internaţional de Film Transilvania, pe artele vizuale şi şcoala de pictură. Un punct forte al proiectului îl constituie festivalul UNTOLD şi evenimentul Jazz in the Park sau spectacolele impresionante în aer liber ale Operei. Mesajul propus este "Cultura Conectează".

CITEȘTE ȘI ... VIDEO! Nevasta directorului de la Leoni săltată de poliţie - bănuită că l-a înjunghiat!

Baia Mare miza pe moştenirea arhaică, folclor, arhitectura în lemn şi talentul comunităţii. Motto-ul este "Cultura Ospitalitătii". Propunerile au în vedere activităţi editoriale, arhitecturale, fotografie, IT&C, anunță TVR.