Testele antigen sunt recunoscute de DSP! Doar dacă vi le operează un cadru medical!

De săptămâna trecută, şi testele antigen au valoare de diagnostic şi vor fi prinse în raportările zilnice, dar numai cu condiţia să fie prelevate de către specialiştii din sănătate sau în laboratoare şi unităţi medicale. Avantajul constă atât în rapiditatea cu care este oferit rezultatul, maximum 15 minute, cât şi prin costul mult mai redus.

Un test PCR costă de la 250 lei în sus, pe când un test  antigen este undeva între 50 și 100 lei. Dacă testul rapid este pozitiv, pacientul este considerat ca fiind infectat şi prins în statistici. Şi personalul din cadrul Serviciului de Ambulanţă Argeş solicitat pentru testare va aplica această nouă metodă de diagnostic.

„De săptămâna aceasta, echipajele solicitate să facă testare la domiciliu utilizează teste rapide antigen. Este adevărat că durează un pic mai mult staţionarea la pacient, pentru că trebuie să aştepte minimum 10 minute, însă rezultatul este aflat pe loc. La PCR durează cel puţin o zi până se oferă un răspuns, dacă este sau nu pozitiv. În cazul în care totuşi omul are simptome, dar testul rapid a ieşit negativ, atunci se face şi PCR.”, ne-a explicat managerul Serviciului de Ambulanţă, dr. Luminiţa Paul.

Protocolul prevede ca pentru un diagnostic corect prelevarea să se facă în cel mult 5 zile de la debutul simptomelor sau în maximum o săptămână de la contactul cu o persoană infectată. Menţionăm că testele antigen pe care şi le face fiecare singur acasă nu sunt luate în considerare, pentru că se presupune că nu este corect făcută prelevarea. 

Preluare: Saptamanalul Ancheta