Teste COVID-19 la cerere - disponibile în clinicile private argeşene

De-a lungul celor două luni câte s-au scurs de la decretarea stării de urgenţă, nu de puţine ori s-a spus că numărul relativ mic de îmbolnăviri cu COVID-19, comparativ cu alte state, s-ar datora faptului că prea puţini oameni au fost testaţi. Ei bine, putem spune că acest impediment a fost eliminat, aproape toate marile clinici şi reţele medicale private având în oferte efectuarea de teste pentru depistarea noului coronavirus. 

CITEȘTE ȘI ... 400 de teste rapide au fost donate Spitalului Județean Argeș!


Trebuie spus că există două tipuri de teste - testele de diagnostic molecular Real Time PCR, care detectează prezenţa în timp real a virusului în corp, şi testele de detecție a anticorpilor, care îţi arată dacă organismul tău a dezvoltat anticorpi împotriva acestui virus şi, implicit, dacă ai avut boala şi te-ai imunizat, poate chiar fără să ştii, având în vedere că în multe cazuri infectarea este asimptomatică. Foarte important de ştiut este faptul că testele de detecție a anticorpilor nu pot înlocui rolul testelor PCR, deoarece un test de anticorpi negativ poate induce o falsă senzație de siguranță pacienților infectați. Anticorpii IgG apar în organism la circa 14-20 de zile de la infectare, iar un rezultat negativ nu exclude prezența virusului - pacienții suspecți de COVID-19 trebuie testați ulterior prin metoda PCR. 

CITEȘTE ȘI  ... Polițiști argeșeni trimiși în judecată pentru luare de mită!


Fie că vorbim despre firme care doresc să-şi testeze personalul pentru a fi siguri că lucrează într-un mediu fără riscuri, fie despre oameni care doresc să călătorească în state care solicită la intrarea pe teritoriul lor astfel de teste, este bine de ştiut că în judeţul nostru argeşenii au la dispoziţie mai multe opţiuni. De asemenea, trebuie precizat că pentru aceste teste nu există posibilitatea decontării de către CAS, urmând să fie suportate de către cei care le solicită. 

 

 Natisan


La Natisan, pot fi efectuate, la cerere, teste rapide pentru COVID-19.

„Procedura este simplă, vine pacientul şi i se recoltează sânge, i se face analiza şi primeşte rezultatul. Avem laborator autorizat, avem o persoană special desemnată pentru această procedură, special echipată care recoltează. Totodată, putem face recoltare şi la sediul firmelor sau al instituţiilor, având şi maşină autorizată de transport probe. Avem două tipuri de teste de anticorpi, IgM şi IgG. IgM-ul arată dacă eşti infectat acum, deci este vorba de  o infecţie recentă, iar IgG  arată că ai anticorpi - asta înseamnă că pacientul deja a făcut boala, că este o infecţie mai veche.”, explică Natalia Becheanu, managerul Centrului Medical Natisan. 


Preţul unui test este de 150 de lei, iar rezultatul este gata într-o oră.

 

 

 Solomed


La clinica Solomed se pot efectua atât teste RT-PCR, cât şi teste rapide de anticorpi. Testul RT-PCR pentru COVID-19 costă 295 de lei, în vreme ce testul de serologie SARS Cov-2 IgG este disponibil la preţul de 120 lei.

 

 

 Synevo


Începând de săptămâna trecută, clinica Synevo a introdus în oferta sa un nou test, pentru depistarea anticorpilor IgG, care poate detecta în sânge prezența anticorpilor de tip Imunoglobulină G(IgG), produși de organism ca răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2. Testul poate fi efectuat în toate centrele de recoltare Synevo, inclusiv cele trei din Piteşti. Conform reprezentanţilor clinicii, testul oferit de Synevo are o acuratețe de 99% și specificitate de 99,5%. Costul unui test este de 95 de lei, iar rezultatele vor fi eliberate în maximum 48 de ore. Pentru o acuratețe optimă este recomandată repetarea testului în interval de cel mult o lună, rezultatele putând fi analizate astfel în dinamică.

 


  
 Sanador


Pentru persoanele juridice, Sanador oferă posibilitatea de a efectua testări COVID-19, atât sub formă de teste real time PCR, cât şi teste serologice de determinare a imunoglobulinei (IgM şi IgG). Conform legislaţiei în vigoare, testele RT-PCR se efectuează doar ca urmare a trimiterilor din partea DSP şi în cadrul unor contracte cu companiile.
Preţul pentru testele IgM şi IgG este de 120 de lei, dar poate fi negociat în funcţie de numărul de teste comandate:

„Atunci când vorbim de un număr mai mare de persoane testate, cum este în cazul solicitărilor venite din partea companiilor, costul testelor este discutat de la caz la caz. Astfel, ofertele pentru persoane juridice sunt făcute în funcţie de numărul de pacienţi testaţi, pentru toate tipurile de teste (RT- PCR sau anticorpi).” - explică reprezentanţii Sanador.


În cadrul contractelor cu persoanele juridice, recoltarea tampoanelor nasofaringiene pentru testele RT-PCR poate fi făcută de către echipele clinicii la sediul firmelor, în cazul în care sunt testaţi mai mulţi pacienţi. Pentru determinarea anticorpilor de tip IgM şi IgG, fiind vorba despre probe de sânge recoltarea este recomandat să aibă loc în punctele de recoltare Sanador. Pentru toate tipurile de teste rezultatele sunt obţinute în decurs de o zi din momentul intrării probei în laborator.

 

 

 Regina Maria


Reţeaua de sănătate Regina Maria şi-a extins şi ea oferta, punând la dispoziţia publicului testarea la cerere prin teste RT-PCR și teste de detectare a anticorpilor COVID-19. Pacienții care au o suspiciune și doresc să se testeze pentru diagnosticarea COVID 19, se pot programa pentru testul RT-PCR, contra cost, în punctele de recoltare Regina Maria din întreaga ţară, începând din 18 mai. Conform datelor existente pe site-ul reţelei, preţul unui test RT-PCR este 340 lei, cu răspuns în maximum 48 de ore,  iar cel al testelor serologice care analizează anticorpii de tip IgM sau de tip IgG - 280 lei, pacientul având răspunsul în maximum 24 de ore de la ajungerea probei în laborator.

 

Sursa: saptamanalul ancheta