„Teribilul” și „Concertul”, filmele de la Cinematograful „București” din Pitești

Ziua de sâmbătă, 23 iunie, ora 18.00, este dedicată filmului strain la Cinematograful „București”, proiecția aleasă fiind „Le redoutable” („Teribilul”). Filmul prezintă povestea lui Jean-Luc Godard (Louis Garrel), cel mai renumit regizor al generației sale, cel care filmează „La Chinoise” cu femeia pe care o iubește, Anne Wiazemsky, cu 20 de ani mai tânără.

Fericiți, îndrăgostiți, magnetici, Jean-Luc și Anne se căsătoresc. Primirea filmului de către public și critică dezlănțuie însă o profundă introspecție în Jean-Luc. Evenimentele din luna mai 1968 vor amplifica acest proces, iar criza pe care o trăiește regizorul îl va schimba profund. Artist celebru, un star al cinematografiei internaționale, Godard devine un artist maoist în afara sistemului, pe cât de greșit interpretat, pe atât de greu de înțeles.

Ziua de duminică, 24 iunie, ora 18.00, este dedicată filmului românesc, proiecția aleasă fiind aceea a filmului „Le concert” („Concertul”), film regizat de Radu Mihăileanu.

Filmul prezintă povestea lui Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, considerat un geniu în Occident, cel care este concediat în timpul erei comuniste, în plină glorie: refuzase să renunțe la toți interpreții săi din orchestră care erau evrei, „jidani și dușmani ai poporului”. Andrei s-a afundat în băutură și depresie. Acum are 50 de ani și încă lucrează la Bolșoi ca om de serviciu. La un moment dat, în timp ce freca podelele din biroul directorului, Andrei găsește un fax: orchestra Bolșoi este invitată să cânte la Paris. Andrei fură faxul și concepe un plan nebun: în două săptămâni își va căuta toți vechii prieteni muzicieni din orchestră. Planul lui este să plece cu toții la Paris. Vor reuși?

Pentru accesul la filmul „ Redutabilul”, prețul biletului este de 8 lei, iar pentru accesul la filmul „ Concertul”, prețul biletului este de 6 lei, la care se aplică reducerile stabilite de Consiliul Local Pitești.