TerapiaVampir - O alternativă pentru cele care îşi doresc să devină mame

În perioada cea mai fertilă a femeii, aparatul reproducător se pregăteşte intens pentru a găzdui şi proteja “noua viaţă”. Perioada cea mai fertilă a femeii o reprezintă mijlocul ciclului menstrual, însă la unele femei, în funcţie de durata ciclului menstrual, aceasta poate fi mai devreme sau mai târziu de această perioadă, femeia putând rămâne însărcinată şi de aceea, cunoaşterea acestei faze este de maximă importanţă pentru cele care îşi planifică momentul procreerii.

CITEȘTE ȘI ... Crucea Roșie Argeș - ajutor în prag de sărbători!


Medicul specialist în reproducere umană asistată stabileşte un protocol de monitorizare a cuplului, în speţă a femeii, în primă instanţă, prin monitorizarea ovulaţiei. Prin monitorizarea ovulaţiei se urmăreşte sincronizarea perioadei, adică apariţia foliculului, precum şi calitatea endometrului. Rezultatele unei proceduri de reproducere umană asistată, depind foarte mult de sincronizarea embrionului cu endometrul. Drept urmare contează atât calitatea embrionului, cât și a endometrului.


Pentru a aprecia calitatea embrionului, embriologul face o apreciere din punct de vedere morfologic şi este atent la numărul de celule şi aspectul în ziua în care se face embriotransferul. Pentru endometru, calitatea lui este monitorizată pe parcursul stimularii prin ecografii transvaginale. Se consideră un endometru bun, atunci când creşte corespunzător, iar dimensiunile măsurate ecografic trebuie să fie peste 7 mm. Multe femei diagnosticate cu infertilitate au fost nevoite să anuleze o procedură de fertilizare in vitro din cauza că endometrul nu a crescut corespunzător.

CITEȘTE ȘI ... Dai de permis în Vinerea Mare? Mesaj de interes public!


Dna. Dr. Marilena Băluţă, medic specialist obstetrică-ginecologie, embriolog senior al Clinicii Medicum, ne explică:
Pentru doamnele la care endometrul nu creşte mai mult de 7 mm, indiferent de protocolul folosit şi/sau doza de hormoni folosită, din păcate, nu există o soluţie. S-au încercat tot felul de terapii adjuvante cum ar fi: administrare de aspirină în doză mică, Sildenafil (Viagra) administrate intravaginal, Pentoxilifila sau administrarea intrauterină de stimulatori ai coloniilor de granulocite. Datele publicate despre aceste încercări nu au fost încurajatoare, iar rezultatele nu au fost cele aşteptate.
Pentru că medicina evoluează şi se fac progrese în toate ariile de experitiza și în ginecologie, îşi face loc medicina regenerativă cu rezultate bune în patologii în care au fost utilizate terapii altenative, dar fără rezultate.
Medicina regenerativă include 4 mari direcţii de terapie, o parte dintre ele căpătând recunoaştere deja:
-  terapia cu celule stem
-  terapiagenică
-  reconstructţia 3D de organe
-  terapii de stimulare a proceselor reparatorii proprii


La acest ultim proces se referă şi PRP (Platelet Rich Plasma) cunoscută și sub denumirea de “Terapia vampir“, utilizată în prezent cu succes în dermato-cosmetică, stomatologie, otopedie şi, mai nou, în ginecologie.
Rezultate bune au fost obţinute la femeile cu infertilitate de cauza endometrială, la care indiferent de doza de hormoni folosită pentru “creşterea”  endometrului, acesta nu ajunge să măsoare mai mult de 7 mm.


Procedura este relative simplă, pacienta având un rol activ pe durata terapiei. Se recoltează sânge venos care se centrifugheaza. Plasma rezultată fiind concentrată în VEGF (factorul de creştere endovascular), EGF (factorul de creştere epidermal), PDGF (Factorul de creştere derivat din trombocite), TGF (factorul de transformare şi creştere, alţi factori de creştere şi proliferare.” explica Dr. Băluţă.


Iată un tratament de avangardă, care deşi se foloseşte în practică de puţin timp, aduce beneficii notabile pacientelor şi constituie o alternativă viabilă altor forme de tratament. Conform studiilor publicate până în prezent, rezultatele sunt încurajatoare şi dau o speranţă femeilor care nu puteau obţine o sarcină din cauza creşterii insuficiente a endometrului.


Dr. Marilena Baluta
Medic obstetrică ginecologie
Embriolog Senior


Dr. Marilena Băluţă oferă consultaţii şi în cadrul clinicii din Bradu, Fertility Save, unde a ajutat şi cupluri din Argeş să îşi împlinească visul de a deveni părinţi.