A fost finalizată autopsia copilului de 4 ani. Raportul medicilor legiști!

UPDATE, 14 februarie:

În această dimineață, a fost realizată autopsia copilului, în vârstă de 4 ani și 8 luni, din Pitești. Conform surselor din presa națională, raportul emis de Institutul de Medicină Legală București ar releva faptul că micuțul nu avea probleme de sănătate, iar stopul cardio-respirator ar fi fost provocat de analgo-sedare. Testele toxicologice prelevate vor fi gata în câteva săptămâni.

În ceea ce privește raportul medico-legal, Nicolae Argeșanu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, a declarat că, până în prezent, Institutul de Medicină Legală București nu a transmis oficial un punct de vedere cu privire la decesul copilului.

”S-a dispus efectuarea unei constatări de specialitate cu privire la probele de sânge care au fost recoltate la nivelul Spitalului de Pediatrie, activitatea urmând a fi desfășurată de către specialiștii din cadrul INML.

Din punct de vedere al cercetărilor penale, rezultatul acestora este esențial pentru stabili împrejurările în care a intervenit decesul.”


Reamintim că miercuri seara, micuțul s-a stins din viață la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Din nefericire, a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat. De asemenea, în aceeași seară, doctorul Aura Copciag, inspector și reprezentant al Ministerului Sănătății, a declarat că DSP Argeș a suspendat activitatea Clinicii TeddyCare din Pitești.

 

UPDATE, 12 februarie, ora 20:00

Doctorul Aura Copciag, inspector și reprezentant al Ministerului Sănătății, a declarat în această seară că DSP Argeș a suspendat activitatea Clinicii TeddyCare din Pitești.
Decizia a fost luată în urma decesului copilului de patru ani.

”Având în vedere riscul major care s-a generat, copilul a murit, și având în vedere severitatea efectului din cauza expunerii la acest risc, am decis suspendarea activității Clinicii TeddyCare până la intrarea în legalitate, până la încheierea contractului cu medicul anestezist și până la schimbarea certificatului de înregistrare la Colegiul Medicilor, pentru că au și funcție de ATI care trebuie să fie exclusă din obiectul de activitate.”, a susținut inspectorul.

Intrebată de presă de faptul că ministrul Sănătații se grăbise să anunâțe închiderea clinicii înainte ca acest control să fie măcar început, Aura Copciag a ocolit răspunsul explicând că decizia este legată de consecința gravă produsă de eveniment. De asemenea, domnia sa a explicat faptul că astfel de proceduri se fac, foarte probabil, în multe centre stomatologice (chiar dacă nu au ATI), dar că- până acum- nu au fost făcute verificări.

 

Tot în această seară, după decesul anunțat de medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu, polițiștii argeșeni au schimbat încadrarea, cazul fiind preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

 

UPDATE, 12 februarie, ora 19:00

Final Tragic în cazul băiețelului, în vârstă de 4 ani, tratat la clinica dentară din Pitești. Acesta s-a stins în această seară. 

Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, a declarat:
„În urmă cu aproximativ jumătate de oră copilul a murit. A făcut stop cardio-respirator şi nu a putut fi resuscitat.
Părinţii au fost alături de el”, a mai spus Raluca Alexandru.

”Referitor la cazul copilului transportat la spital în urma unei proceduri medicale  stomatologice, având în vedere modificarea situației juridice, urmează a fi schimbată încadrarea juridică în cauză, noua încadrare fiind aceea de ucidere din culpă. 
Totodată, precizam că încă de zilele trecute au fost luate toate măsurile pentru conservarea tuturor mijloacelor de probă, iar la momentul de față se așteaptă concluzii de natura tehnică, care vor fi trase în urma verificărilor Direcției de Sănătate Publică. 
Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.”, au declarat reprezentanții IPJ Argeș.

UPDATE, 12 februarie, ora 17:20

Copilul, în vârstă de patru ani, se zbate între viață și moarte. Băiatul este ținut în viață doar de aparate. Medicii i-au efectuat o electroencefalogramă, rezultatul fiind sumbru: micuțul nu prezintă activitate cerebrală, adică este în moarte clinică.

Reprezentantii Direcției de Sănătate Publică Argeș  efectuează, în acest moment, un control la clinica stomatologica.  Aceștia declară că până la finalizarea anchetei, în clinica TeddyCare nu se vor mai efectua proceduri de analgosedare, adică anestezie administrată intravenos.

Referitor la acest caz, ministrul Sănătății Victor Costache a declarat următoarele:


”Starea copilului este critică, este internat pe Terapie Intensivă la . Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanţii medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente şi astfel de practici. Acolo este o anchetă în curs şi Ministerul Sănătăţii a luat măsuri ferme, iar DSP a închis activitatea clinicii respective.


Este evident că anestezia generală nu se poate practica decât în condiţiile prevăzute legal, nu poţi administra medicamente în acest fel. Dar aşteptăm concluziile. (...) Substanţa se foloseşte exclusiv intra-spitalicesc, nu putem folosi într-un cabinet stomatologic fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele substanţe de acest tip.


Acolo au fost probleme mari pe care le va evidenţia ancheta. (...) Practic acolo a fost un derapaj al unui medic, nu vreau să mă antepronunţ, că nu este corect. (...) Concluziile le vor stabili Colegiul Medicilor şi Parchetul”, a spus ministrul.

UPDATE, 12 februarie:


Conform ultimelor informații, starea copilului, în vârstă de 4 ani, se degradează. Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din București au declarat că organele micuțului cedează unul câte unul, prognosticul fiind extrem de rezervat.

 


Colegiul Medicilor Argeș s-a autosesizat în acest caz. Valentin Bănică, președințele colegiului, a declarat că s-a declanșat o anchetă disciplinară pentru a vedea dacă medicul anestezist a încălcat regulile profesiei.

Update

Medicul anestezist Adrian Dinescu, cel care a implementat procedura în cazul băiețelului de 4 ani, a făcut astazi primele declarații după experiență cumplită din seara și noaptea trecută:

„Familia pacientului și-a dat acordul pentru această tehnică. Lucrurile au decurs, ca de obicei, în mod normal până la un moment dat. La aproximativ 45 de minute de la începerea intervenției am avut un episod de trahicardie severă asociat cu scăderea saturației oxigenului, care au dus la un stop cardio-respirator imediat, motiv pentrru care am instituit resuscitarea. Pacientul a plecat din clinică stabilizat, către un serviciu de pediatrie de urgență pentru investigații suplimentare”, a explicat medicul Adrian Dinescu presei.

De asemenea, acesta spune că micuțul avea nevoie de această procedură care este indicată doar la pacienții cu anumite probleme, patologii sau care sunt necooperanți. Resuscitarea a fost efectuată chiar de către acesta:

 


 

TeddyCare explică - pe minute - tragicul incident petrecut cu anestezia băiețelului de 4 ani

Un caz extrem de grav și de rar marchează, începând de aseară, comunitatea medicală din Argeș.  Ca urmare a unei antestezii uzuale - realizată de către un medic primar de anestezie și terapie intensivă care colaborează cu cele mai multe cabinete și centre private din municipiul Pitești - starea unui băiețel în vârstă de 4 ani și 8 luni s-a alterat în timpul intervenției medicale ulterioare având ca obiect obturații de canal, copilul finalizând prin a ajunge în comă indusă la Spitalul Grigore Alexandrescu din București.

Medicii din cadrul clinicii TeddyCare au constatat în timpul procedurii că băiețelului i-a scăzut brusc pulsul și au demarat de urgență procedurile de resuscitare. În paralel, a fost solicitată intervenția echipajelor SMURD care au transportat inițial copilul la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Aici, s-au aplicat protocoalele medicale specifice, inclusiv inducerea unei come medicamentoase, după care băiatul a fost direcționat cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă către centrul medical superior din București.

 

Medicul antestezist l-a însoțit permanant pe drumul către capitală. De altfel, eforturile salvatorilor au fost exemplare pe durata acestui drum, fiind necesare protocoale de resuscitare. În cele din urmă, copilașul a fost preluat de sistemul de urgență de la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, acolo unde sa află în prezent. Starea lui este în continuare gravă.

În ciuda numeroaselor informații difuzate în vâltoarea șocantului eveniment, se pare că toate procedurile au fost respectate și că nu s-a pus nicio clipă problema vreunei anestezii multiple. Specialiștii în domeniu explică faptul că - dincolo de posibilitatea unei erori medicale a anestezistului - astfel de consecințe pot fi provocate de mulți alți factori cum ar fi alergii sau patologii necunoscute părinților și, implicit, medicului care efectuează procedura.

Poliția a demarat o anchetă cu privire la împrejurările evenimentului, iar reprezentanții clinicii în care s-a petrecut incidentul au formulat următoarele precizări în care explică, pas cu pas, ce s-a întâmplat ieri după amiază:

Părinții au optat  pentru analgosedare știind de această opțiune de la fratele mai mare

“Copilul, în vârstă de 4 ani și 8 luni, a venit prima data în clinica noastra la o consultatie de specialitate pe 18 ianuarie. Deși s-a dovedit necooperant, părinților li s-a recomandat sa încerce totuși tratarea clasică, asta chiar daca exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult și rezultatele să se lase așteptate. Părinții au optat însă pentru analgosedare deoarece știau de existența acestei optiuni de la fratele mai mare al copilului, care facuse analgosedare în clinica noastra, tot pentru ca nu fusese cooperant la tratamentele clasice.

Copilului urmau să-i fie făcute obturații cu tratamente de canal și obturații simple.

A ajuns în clinică pe 10 februarie, la ora 14.50, a intrat la tratamente la ora 15.10, moment in care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator, medic primar de anestezie și terapie intensivă și au început tratamentele dentare. După maxim 45 de minute de la începerea interventiei, medicul stomatolog si asistenta au observat că starea copilului s-a modificat, medicul anestezist a constatat că saturația de oxigen scăzuse și s-a început protocolul de resuscitare. Ca masură suplimentară, a fost chemată ambulanța, iar echipajul SMURD a transportat copilul la spital pentru monitorizare și investigatii suplimentare.

Menționăm ca tratamentele prin analgosedare se desfasoară fară probleme in clinica noastra din anul 2018, de cand am inceput colaborarea cu medicul primar anestezie si terapie intensiva. Clinica noastra este autorizata de Ministerul Sanatatii pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar pana in acest moment, la noi s-au tratat peste o suta de cazuri prin analgosedare, de fiecare data fara incidente.

Raportul preliminar al controlului DSP realizat la TeddyCare arata ca s-au respectat procedurile igienico-sanitare.”, se arată în punctul de vedere transmis de clinică.

Material în curs de actualizare