Te-au bătut, Vlăduț! Nota 4, treci la locul tău, pe facebook!


Aș lăsa și eu aici...

Cazul Vlad Voiculescu demonstrează (pentru prima dată în mod brutal și evident) că politica și facebook-ul nu sunt același lucru. 

Un personaj "crescut" în facebook (asemenea celor mai mulți dintre colegii săi din USR-PLUS) s-a confruntat, în ultimele săptămâni, cu viața politică reală.
A schimbat brusc rolul de atacator online în cel de țintă-vie. Statutul de comentator cu răspunderea reală a managerului public de rang înalt. Like-urile de pe pagină cu huiduielile din stradă. 

Pentru că - riscând să deranjez o grămadă de puritani și virgini publici - asta înseamnă politica. Să fi expus, să intri în jocuri de interese enorme, să iei decizii, să faci greșeli pe care nu ți le iartă nimeni, să fi gol in fața camerelor de luat vederi, să vrea 10 funcția ta și alți 1000 să vrea să te schimbe. Nu e cu #, post, like, share! E cu bum, bang, bum, arde-l!

Vedeți voi, pe facebook, capcana e următoarea: când tu critici, în pijamale, în vârful patului pe unul care e ACOLO, când tu sancționezi greșeli fără să știi cum a ajuns ăla să le comită, când tu faci mișto în vreme ce el mușcă din birou, când tu vrei să schimbi pe alții fără să conștientizezi că ești la rândul tau "schimbabil", când tu ești urmărit și aplaudat de un grup targetat,  începe să ți se pară că ești bun și în politica reală. Aia cu oculte, cu relații de zeci de ani și de milioane de euro, cu moguli jucători, cu populație netargetată și căreia nu îi poți da block, cu sisteme înrădăcinate când tu nu erai nici proiectat. 

Știu, știu, urma s-o schimbe Vlăduț. Și cand termina cu asta de la noi, se muta în Marea Britanie, apoi la Berlin, apoi în Rusia și termina reforma la Washington. Pe bune? 

Politica este dură, fundamental violentă, lipsită de scrupule, construită pe interese și potrivită doar pentru cei foarte, foarte, foarte puternici încă de când Romulus l-a mierlit pe Remus ca să-și așeze orașul pe ce colină a vrut el. Asta este prima lectie pe care nu a știut-o nici Vlad Voiculescu și nu o știu, siderați azi ca fetele mari!, nici cei mai mulți dintre colegii lui. În general, in USR PLUS, sunt baieți smart, pregătiți in domeniile lor de activitate. Business, PR, consultanță, IT. Dar știu atât de puțin cu ce se mănâncă jocul în care au intrat, încât - dacă nu se updatează (nu adaptează) rapid, aia din AUR vor ajunge să pară somități raportat la ce urmează să li se întample.

Da, e posibil ca Vlad Voiculescu să fi fost schimbat sub presiunea unor interese oculte din industria Pharma. Așa și? Înseamnă ca a fost slab și l-au putut face. Cu titlul de exemplu, împotriva lui Băsescu, au fost coalizate toate intersele oculte care existau în momentul acela în România. De vreo doua ori. Deznodământul? Nu l-au putut face. De ce? Pentru că era smecher. Era animal politic, nu prințișor de facebook.

Hârșit, tăbăcit, strateg, armat corespunzător. Plus că avea și securiști mai eficienți de partea lui...

Da, e posibil ca Vlad Voiculescu să fi avut consilieri slabi sau rău intenționați. E treaba lui, problema lui ca om politic și de stat. Și Viorica tot d-ăștia a avut, dacă îl încalzește comparația.

Dar, dincolo de orice "da" explicativ, nu e mai corect să luăm în calcul ca, pur și simplu, nu a fost suficient de bun, suficient de mare, suficient de instruit să facă față jocului în care a intrat? Că nu a fost pregatit pentru ditamai pălaria pusă pe capul său?

Și-o fi dorit-o, nu zic nu!, dar nu era pentru el. Presiunea a fost și este enormă. Ministrul Sănătății este, în acest moment, cel mai important și vizibil om din Romania. Mai important decat primul ministru, președintele sau șeful de stat major. Pălăria asta pusă pe capul unui om care trece de la ezitare la aroganță, de la necunoșterea sistemului la blocaj comunicațional, e - pur și simplu- prea mare. Atat. Prea mare. Când se mai si apucă în plină pandemie (adică cu vulnerabilități uriașe, în orice moment, la capitolul imagine) să mai deschidă un front și să scărme rahatul unui sistem în care se joacă milioane de euro pe zi, nu poate fi decât naiv, incapabil să înțeleagă proporțiile jocului și să își evalueze corect resursele si adversarii. Deci nepotrivit. Te-au bătut, Vlăduț! Nota 4, treci la locul tau, pe facebook!

Ziua de astăzi trebuie privită ca pe o lecție, nu ca pe o dramă cosmică pentru tinerii frumoși si liberi. Dramele sunt în interiorul corturilor CPAP, sunt la Spitalul Județean Argeș unde nu se mai pot folosi decat 3 săli de operație pentru că nu mai ajunge nivelul de presiune al oxigenului de care au nevoie în timpul anesteziilor, în familiile care se gândesc că dacă le murea mortul un pic mai târziu (când a aflat și Vlad de procedură) apucau să-l îngroape îmbrăcat. Alea sunt drame. Astăzi e doar o lecție. Daca vrei în politica mare, atunci "imbracă-te" pentru politica mare. Acolo lupta nu se dă doar pe teren. Se dă în tribune, în vestiare, la dușuri, în casele de pariuri, pe un hotel plutitor în Delta, acasă la Vântu, oriunde interesele o cer. Nu are nimeni rabdare să înveți tu. Ei sunt deja învățați, deja loviți la rândul lor, deja tăbăciți. Dacă te duci virgin, crezând că like-urile de odinioară, de pe facebook, valorează mai mult decât o ceapă degerată când pun băieții preț pe capul tău și o jumătate de țară o urmărește pe Șoșoacă, atunci nu dramatiza când ieși faultat, după primele 5 minute. Alege-ți palăria, evaluează-ți adversaul corect, dechide fix câte fronturi poți duce și poartă-ți războaiele pe rând, lasa-te condus de obiectiv, nu de vanitate, înarmează-te cu anduranță, sânge rece și inteligență și întelege că există mănăstiri pentru fecioare și bordeluri pentru curve. Nu poți schimba locația, fără să te schimbi pe tine!

Nu aș vrea ca acest text să fie perceput ca un mesaj dezarmant pentru accesul oamenilor reformiști în politică. Dincontră, mi-aș dori s-o umple, dând pe afară, ca dintr-o galeată de laturi, tot ce a putrezit și miroase urât. Dar reformiștii nu înseamnă oameni nepregătiți mental și profesional, neancorați corect la rahatul în care se bagă, pițigoi leșinați la primul pumn în gură. Înseamnă oameni care știu arta războiului, dar o folosesc pentru o cauză bună. Abandonul cu care amenință USR Plus nu prea mă duce cu gandul la reformismul ideal din capul meu.

Ideea zilei ar trebui să fie: Nu te vom uita, Vladuț! Noi rămânem aici să ne prindem ce avem de făcut, când nu ne mai luptăm pe facebook cu Dragnea!

 

Foto: Inqum Photos / Octav Ganea