Taxa de salubrizare în Piteşti - între cozi uriaşe, nervi şi dezbateri aprinse

Cozi interminabile la ghişeele Primăriei Piteşti din toate cartierele şi valuri de indignare pe reţelele de socializare după ce municipalitatea a decis instituirea unei noi taxe, anume cea de salubrizare! În plină pandemie, autorităţile locale au chemat la centrele de taxe şi impozite zeci de mii piteşteni, termenul de depunere a actelor în vederea stabilirii taxei fiind iniţial data de 10 iulie. Realizând pericolul de contaminare şi faptul că este imposibil ca toţi piteştenii să ajungă să depună documentele cerute, Primăria a anunţat săptămâna trecută prelungirea, cu cel puțin două luni, a perioadei de depunere a declarației fiscale pentru stabilirea taxei de salubrizare pentru persoane fizice, măsură ce urmează a fi aprobată în prima ședință a Consiliului Local. Ce este cu această taxă şi de ce s-a ajuns la instituirea ei? 

 


 Gunoiul - plătit în avans?


Concret, taxa de salubrizare va înlocui plata gunoiului din facturile la întreţinere. Cu alte cuvinte, acest serviciu nu va mai fi plătit prin intermediul asociaţiilor de proprietari sau locatari, ci direct de către fiecare proprietar, în funcţie de numărul de persoane care locuiesc la o anumită adresă. Pentru stabilirea taxei aferente fiecărei proprietăţi, posesorul acesteia trebuie să depună la Primărie trei documente: 
1. Declarația fiscală pentru stabilirea taxei de salubrizare;
2. Fotocopia actului de identitate;
3. a) Adeverință eliberată de asociația de proprietari/chiriași din care să reiasă numărul de persoane care locuiesc în clădirea respectivă (apartament, garsonieră) 
sau după caz,
b) Documente justificative din care să reiasă numărul de persoane care locuiesc în clădirea respectivă (casă). 
Conform deciziei Consiliului Local Piteşti, taxa aferentă anului fiscal 2020  se datorează pentru perioada 01.08.2020 - 31.12.2020, iar termenul scadent de plată este până la data de 30.09.2020, inclusiv. Termenul-limită de plată a dat naştere unui alt tip de controverse, mulţi piteşteni acuzând primăria că îi obligă să plătească pe câteva luni în avans un serviciu de care nu au beneficiat încă. Şi acesta este, într-adevăr, un semn de întrebare dacă ne gândim că în urmă cu 5 ani statul a amendat cu sute de mii de euro o serie de furnizori privaţi de utilităţi care îşi puneau clienţii să plătească în avans, companiile respective fiind obligate într-un final să renunţe la această modalitate de taxare.

 


 Declaraţiile pot fi depuse şi online


După tămbălăul cu cozile uriaşe la ghişee, Primăria a prelungit până în septembrie termenul de depunere a declaraţiei fiscale, popularizând modalitatea de depunere online, mult mai rapidă şi mai fără bătăi de cap. Astfel, cele trei documente scanate sau fotocopiate pot fi depuse online la adresa www.primariapitesti.ro, opțiunea Servicii electronice – Depunere ONLINE. Declarație TAXĂ SALUBRIZARE, care vă va redirecţiona către platforma ghişeulonline.ro, fie prin email, la adresa primaria@primariapitesti.ro. De asemenea, actele pot fi trimise şi prin fax la nr. 0248.21.21.66 ori prin poștă. Conform reprezentanţilor primăriei, cetăţenii s-au arătat receptivi, în ultimele zile această modalitate de depunere fiind folosită de mii de piteșteni, numărul declarațiilor depuse online depășind 600 pe zi.

 


 Directorul Salubritate 2000: „Administratorii ajunseseră să plătească doar dacă mai rămâneau bani”


Motivul pentru care s-a renunţat la plata gunoiului prin intermediul asociaţiilor este explicat de către Romi Becheanu, directorul Salubritate 2000 SA  prin faptul că foarte mulţi dintre clienţii societăţii au ajuns să acumuleze restanţe uriaşe la plata facturilor:

„SC Salubritate 2000 SA are în prezent contracte cu asociaţia de proprietari, cu persoanele fizice şi cu agenţii economici. În cazul asociaţiilor de proprietari, nu putem spune că o persoană anume este datoare la noi, societatea de salubrizare, pentru că nu am contract cu persoana fizică, ci cu asociaţia de proprietari, aceasta neavând personalitate juridică. Tocmai din cauza aceasta ne-am luptat să introducem taxa de salubritate, pentru a elimina treaba cu «îmi plăteşte, nu îmi plăteşte». Chiar şi administratorii de bună-credinţă plăteau apa, gazul, iar gunoiul doar dacă mai rămâneau bani mai veneau, dacă nu...” - spune Romi Becheanu.

În opinia sa, prin aplicarea acestei taxe se va ajunge la un preţ mai mic al gunoiului, deoarece primăria are mai multe pârghii de recuperare a banilor. Deocamdată însă realitatea ne arată că Primăria cere o taxă de 11 lei pe lună de persoană, în vreme ce unii piteşteni plătesc în prezent mult mai puţin, chiar şi 7 lei de persoană, după principiul „plăteşti cât arunci”.

 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta