Tătăneasa- planta minune care alungă cancerul, ulcerul sau tumorile

Consemnată de către celebrul medic al antichității, Discoride în tratatul său, tătănesa sau prodiarnela, este o plantă erbacee care creşte în locuri umede, la marginea pâraielor, zăvoaielor, şanţurilor, răspândită din zona de câmpie până la deal.
Efectele sale benefice asupra organismului sunt cunoscute pe plan mondial. În Elveția, mai bine de jumătate din medicamentele din plante sunt preparate pe bază de tătăneasă. Totodată, în industria cosmetică, pentru prepararea cremelor și deodorantelor, se folosește cel mai mult alantoina, unul dintre principiile active cele mai importante ale tătănesei.
În medicina populară rommânească, tătăneasa este folosită ca cicatrizant si protector în gastrită și ulcer gastric, ca antitumoral în cancer și tumori benigne, antiinflamator în bolile intestinului, emolient și regenerativ epitelial în traheite și faringite, antiseptic și antiinflamator în bolile de rinichi. Tătăneasa, poate fi folosită însă și în tratamentele externe, cum ar fi în vindecarea dermatozelor, închiderea și vindecarea plăgilor, în refacerea după arsuri. Mai mult decât atât, poate face să se retragă tumorile exteriorizate și cancerul de piele.

Recoltarea se face în lunile octombrie, noiembrie sau martie, fiind folosite rădăcinile în prepararea tratamentelor. După recoltare, rădăcinile se spală în curent de apă rapid (dacă sunt ținute foarte mult în apa scade valoarea terapeutica a plantei), iar apoi se întind la uscat în locuri foarte bine aerisite și lipsite de umiditate.