Pe fondul creşterii alarmante a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 raportate de ţara noastră, unele dintre statele europene au impus noi restricţii pentru românii care vor să le treacă graniţele. Intrarea românilor în Grecia, Austria, Marea Britanie sau Olanda nu se mai poate face ca până acum o săptămână, iar de la o zi la alta din ce în ce mai multe state vin cu măsuri menite să limiteze accesul potenţialilor purtători ai virusului. 

 

 

 GRECIA. Autorităţile elene schimbă din nou regulile pentru turiştii români


Potrivit informaţiilor comunicate public de către autorităţile elene, începând cu data de 14 iulie, toţi cetăţenii care intră în Grecia pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas  vor fi obligaţi să prezinte un test cu rezultat negativ pentru infecţie cu COVID-19 făcut cu cel mult 72 de ore înainte, altfel cetăţenilor români nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul elen. Prin urmare începând cu data de 9 iulie 2020, completarea formularului electronic (Passenger  Locator Form) este obligatorie la intrarea pe teritoriul Greciei pe cale rutieră, aeriană şi maritimă. Completarea formularului trebuie făcută cu 24 de ore înainte de a intra pe teritoriul Greciei. Cetăţenii care nu respectă această regulă vor fi sancţionaţi cu amendă în valoare de 500 de euro, potrivit legislaţiei elene în vigoare. De asemenea, pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. După efectuarea testării, persoanele testate îşi pot continua călătoria către destinaţia finală aşteptând rezultatul care va fi comunicat în 24 de ore. Persoanele testate sunt contactate doar în cazul în care testul este pozitiv, acestea fiind plasate ulterior în carantină pe cheltuiala statului elen. Refuzul testării este sancţionat cu amendă de 500 de euro. În cazul în care o persoană este testată pozitiv şi supusă unor măsuri specifice de izolare, iar aceasta nu le respectă este sancţionată cu amendă de până la 5.000 de euro.

 


 ANGLIA. Amenzi de 1.000 de lire sterline pentru cine nu intră în izolare


Toți românii care intră pe teritoriul Marii Britanii începând cu 10 iulie sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile. Cei care încalcă această dispoziție riscă chiar şi 1.000 de lire sterline amendă, iar ei nu au o Curte Constituţională care să le anuleze! Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control. De asemenea, va fi necesară descărcarea aplicației NHS de urmărire a contactelor, care este disponibilă pe aceeași pagină web.

 


 OLANDA. Autoizolare obligatorie pentru români


Începând cu data de 9 iulie, cetăţenilor români care se deplasează în Olanda li se impune ferm autoizolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile din momentul intrării în Olanda. De asemenea, românii care merg în Olanda vor fi nevoiţi să completeze o declaraţie de sănătate obligatorie. Potrivit noilor reguli şi companiile aeriene trebuie să solicite pasagerilor acest lucru. De asemenea, şi pasagerii care decolează de pe aeroporturile olandeze trebuie să deţină asupra lor o declaraţie de sănătate obligatorie. Autorităţile recomandă turiştilor români efectuarea vacanţelor în afara sezonului şi evitarea locurilor aglomerate.

 

 AUSTRIA. Accesul doar cu test negativ de COVID-19 


Tot din 9 iulie, românii care călătoresc în Austria vor putea intra în această ţară doar dacă vor prezenta un certificat medical în limba engleză sau germană de test negativ pentru COVID-19, dar nu mai vechi de 4 zile. În lipsa acestui certificat, românii ajunşi în Austria vor intra în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile imediat după intrarea în ţară. Pentru nerespectarea măsurii autoizolării, amenda poate ajunge până la suma de 1.450 de euro. Totodată, este posibil ca cetăţenii români să fie testaţi la intrarea în Austria. Potrivit autorităţilor austriece, măsura autoizolării nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire al cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Austriei către alte state, acest lucru fiind valabil şi pentru transportul de mărfuri.