Tânărul genial al Piteștiului – cercetător apreciat pe prima pagină din Washington Post

La 31 de ani, Cristian Proistosescu face parte din elita oamenilor de știință la nivel mondial, predă la Harvard și este subiectul unor ample materiale media în cele mai cunoscute publicații americane.

Ca elev la „Brătianu”, a cucerit tot ce se putea pe fizică, dar și-a trăit adolescența în același ritm cu generația sa: cu note de 4  la alte materii, absenţe nemotivate, ieşiri cu prietenii, iubite, drumeţii, alpinism şi petreceri.

Primit cu bursă și studii asigurate la Princeton, a muncit pentru banii de buzunar spălând vase, strângând gunoiul și vânzând ziare. După ce a terminat ca student de excepție, și-a luat doctoratul la Harvard și este unul dintre oamenii de știință care scriu istorie în State.

  

Un absolvent al Colegiului „I.C. Brătianu” a ajuns foarte apreciat peste ocean pentru munca sa de cercetare. La doar 31 de ani, Cristian Proistosescu, apare în paginile mai multor publicaţii prestigioase de peste ocean, precum The Guardian şi Washington Post. Washington Post a dedicat un spaţiu generos pentru articolul cu titlul „Oamenii de ştiinţă încep să clarifice una dintre cele mai mari controverse din domeniul climei”.  Cristian Proistosescu, în calitate de cercetător asociat la Universitatea din Washington, care a condus cercetarea în timpul doctoratului de la Harvard, vorbeşte despre încălzirea globală şi concluziile noului studiu care aduce informaţii preţioase despre cum va evolua clima în viitor.

Cristian Proistosescu a plecat peste ocean după ce a absolvit liceul, nu înainte însă de a aduce distincţii deosebite pentru judeţul nostru. În 2005, a fost premiat cu aur la olimpiada internaţională de fizică, după ce obţinuse maximul la concursurile din ţară. În spatele fizicianului de geniu, recunoscut la nivel mondial pentru cercetarea sa, se ascunde un tânăr normal, cu o viaţă şi preferinţe ca ale oricărui om.

Viaţa de liceu şi-a trăit-o ca orice adolescent de vârsta sa, după cum a declarat în numeroasele interviuri. A pus accent pe fizică şi s-a pregătit intens pentru olimpiade, însă a avut şi note de 4, la franceză, chimie şi biologie, absenţe nemotivate, ieşiri cu prietenii, iubite, drumeţii, alpinism şi petreceri.

A ales SUA, deoarece şi-a dorit să studieze la una dintre cele mai bune universităţi în domeniu, cu cei mai prestigioşi dascăli, aceasta fiind Princeton, New Jersey. La Facultatea de Matematică şi Fizică Aplicată a intrat cu o bursă de 50.000 de dolari, din care i se asigurau studiile, cazarea şi masa. Pentru banii de buzunar însă a fost nevoit să muncească. A spălat vase şi a strâns gunoiul la cantina universităţii şi a vândut ziare pentru a îşi asigura venituri suplimentare. În paralel a învăţat, a citit şi a făcut cercetare în laborator, până la răsăritul soarelui. În anul II de studiu a început să practice arte marţiale, tai kun do, şi a reprezentat Universitatea Princeton la diferite competiţii. În anul 2009, a absolvit Universitatea Princeton, fiind considerat un student de excepţie, care şi-a obţinut titlul de licenţă cu onoruri.

După absolvirea facultăţii a optat pentru doctorat, ceea ce a implicat refuzul ofertelor de angajare, venite de la companii de pe Wall Street. La cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ superior din SUA, Harvard, a obţinut o nouă bursă de 60.000 dolari şi a studiat fizica climatului atmosferei şi a oceanelor. Anul trecut, după 6 ani de muncă, a obţinut titlul de doctor. Lucrarea sa a fost tot pe tema schimbărilor climatice. Din 2009 este şi asistent universitar la Harvard, iar după obţinerea doctoratului a început să lucreze ca cercetător în departamentul de fizică a climatului la University of Washington.

Părinţii săi, mama cadru didactic şi psiholog, tatăl său, inginer, l-au susţinut în toate demersurile şi au fost mândri de fiecare pas pe care l-a făcut. Cristian Proistosescu mai are un frate, Constantin, şi el absolvent de Princeton, care lucrează ca jurist la Miami, cunoscător a cinci limbi străine.

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta