Update: COVID- 19 bagă spaima în argeșeni! A venit la spital din cauza tusei persistente, dar ...

Update 2 martie

Bărbatul care a venit sâmbătă la Spitalul Județean, speriat din cauza tusei care persista de o săptămână, se află în aceste momente acasă. Mai mult, acesta nu a rămas internat, nefiind vorba despre suspiciune de COVID-19. În urma analizelor, nu s-a luat în calcul suspiciunea de coronavirus:

„Pacientul nu a rămas internat pentru că nu s-au întrunit criteriile epidemiologice, iar analizele de sânge au infirmat suspiciunea”, a declarat pentru Sursa Ta purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Cristina Cazacu.

La nivelul județului nu există persoane în carantină, conform datelor oferite de Prefectura Argeș. De asemenea, autoritățile susțin că toți argeșenii care vin din zonele afectate de Coronavirus, cât și din zonele limitrofe, vor fi izolați la domiciliu. La această oră, 175 de argeșeni sunt izolați și monitorizați.
 


Știre inițială

Un bărbat din judetul Argeș a ajuns astăzi la urgența Spitalului Județean după ce abia mai putea respira din cauza tusei. De câteva zile tușește continuu, dar abia astăzi a intrat în panică. El lucrează la o firmă care face transport în Italia.

CITEȘTE ȘI ... Coronavirus, 29 februarie: 147 de argeșeni izolați la domiciliu!

 

Bărbatul are 42 de ani, este din Priboieni și lucrează ca paznic la o firmă care face transporturi de marfă în Italia. De o săptămână se simte rău și s-a tratat empiric, acasă. În ultimele trei zile a tușit exagerat și astăzi a decis să meargă la urgența spitalului din Pitești.

Bărbatul a stat in izolatorul din urgenta și apoi a fost trimis la secția de boli infecțioase a spitalului, acolo unde va rămâne internat, tot la izolator, până în momentul în care va primi diagnostic. Asta după ce vor veni de la Institutul Matei Balș rezultatele probelor biologice care vor fi trimise astăzi.

CITEȘTE ȘI ... Ordin emis de Ministerul Sănătății: „Cei asimptomatici care se întorc din zonele cu coronavirus intră obligatoriu în carantină”

 

„Pacientul acuză tuse de trei zile. Este stabil tensional, dar a acuzat o alterare a stării generale în cursul zilei de astăzi și a venit la spital. Procedura stabilită de Ministerul Sănătății în caz de suspiciuni este să fie dus la izolatorul de la UPU, iar apoi la izolatorul de la Contagioase unde i se vor preleva probe care vor fi  trimise la Institutul Matei Balș”, a declarat Teodor Constantinescu, director medical la Spitalul Județean Argeș.

 

Ce este COVID-19 și cum se manifestă

 

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusuri, gasite atat la animale cat si la oameni. “Noul” Coronavirus (CoV) este o noua tulpina de Coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de Coronavirus, numit 2019-nCoV nn a fost detectat anterior, inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in decembrie 2019.


Acest nou tip de Coronavirus provoaca boli respiratorii si poate fi transmis cu usurinta de la o persoana la alta, de obicei dupa un contact strans cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Virusul se poate transmite si indirect, prin atingerea suprafetelor sau obiectelor infectate. Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca 2019-nCoV poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. De aceea persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o zona in care circula virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infectie.


Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1-12 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date.Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate sa fie infectioase inainte de a prezenta simptome semnificative.


Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele racite sau gripate, dezvolta de obicei simptome respiratorii precum febra, tusea, secretii nazale. Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare, acestea sunt cauzate de virusuri diferite. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor, de aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu acest nou tip de virus.


Reguli de urmat:

1. Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde.
2. Evitarea contactului cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute.
3. Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii daca mainile nu sunt igienizate.
4. Acoperirea nasului si gurii in timpul tusei sau stranutului, cu batiste de unica folosinta sau cu incheietura cotului.
5. Evitarea automedicatiei cu antivirale sau antibiotice.
6. Curatarea suprafetelor cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool.
7. Folosirea mastii de protectie in situatiile apropierii de oamenii bolnavi sau in caz de raceala. Mentionam ca trebuie folosita corect masca de protectie, astfel:
    - inainte de a pune o masca spalati-va pe maini cu apa si sapun sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool;
    - acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca;
    - evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii, sau daca o faceti, mainile sa fie igienizate;
    - inlocuiti masca cu una noua, daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta;
    - pentru a scoate masca NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate;
    - aruncati imediat masca la cosul de gunoi si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de alcool.
8. Apelati la 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu Coronavirus si specificati acest lucru dispecerului.