Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier! Nicolae Ciucă va prelua interimatul!

Update, 7 decembrie, ora 20:00

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, va prelua interimar funcția de premier.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României.În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.", se spune într-un anunţ de pe site-ul Preşedinţiei Românei.

 

Update, 7 decembrie, ora 19:00

Ludovic Orban a anunțat în urmă cu puțin timp că și-a depus demisia din funcția de premier al României! 

,, Imi inchei mandatul de premier !,,

 

Ludovic Orban a făcut următoarea declarație: 

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României. 

România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezintă voința cetățenilor și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din forțele de centru dreapta ca vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România”, a precizat Orban. 

Demisia premierului înseamnă demisia întregului Guvern. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile.

CITEȘTE ȘI... Marcel Ciolacu a criticat demisia premierului Ludovic Orban

Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative. 

 

Update, 7 decembrie, ora 18:30

 

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, luni seară, primele declaraţii în legătură cu rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie şi estimat că noul guvern va fi susţinut de o alianţă de centru-dreapta.

Acesta a declarat următoarele: 

,,Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. Iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%.

Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.,,

 

Update:

Noi informatii pe surse apar în spațiul național ca urmare a discuțiilor de la Cotroceni. Astfel, se discută varianta conform căreia Rares Bogdan va fi presedinte al PNL. 

Tot pe surse, rămâne in picioare informatia privind demisia lui Ludovic Orban și din funcția de premier, urmând ca interimatul să fie asigurat de vicepremierul Raluca Turcan.

Pentru o nouă  nominalizare, este vehiculat numele lui Siegfried Muresan.


Peste puțin timp, la ora19:00, Ludovic Orban va face o declarație.

 

Chemat la Cotroceni pentru a discuta situatia Guvernului si Parlamentului dupa alegerile de ieri, Ludovic Orban si-ar fi depus mandatul, anunta mai multe surse politice din cadrul PNL. 

Deocamdata, nu a fost difuzata nicio informatie oficiala cu privire la soarta sefului Executivului PNL, dar este confirmata discutia transanta cu presedintele Iohannis care a anuntat declaratii de presa pentru ora 18:00. 


Revenim cu detalii.