Sucurile cu acid tratate ca țigările - Ar urma să aibă etichete cu imagini dure

Şase linguri de zahăr conţine un pahar de suc acidulat. Dacă ne gândim să consumăm o limonadă sau un pahar cu apă, cu siguranţă nu am pune atât de mult zahăr într-un pahar. Statisticile, însă, ne contrazic, un român consumă 70 de litri de suc carbogazos în fiecare an. 
România este pe primul loc în Europa de Est la consumul de băuturi carbogazoase. 


Astfel, sucurile cu acid ar putea avea etichete cu imagini şocante, asemănătoare cu cele de pe pachetele de ţigări. Asta ar reduce consumul de băuturi carbogazoase cu peste 36 de procente, arată un studiu făcut de un grup de cercetători care vrea să stopeze consumul de zahăr la nivel internaţional.
O etichetare cu imagini asemănătoare celor de pe pachetul de ţigări ar putea stopa fenomenul, spun specialiştii. Mai ales că riscurile pentru sănătate sunt majore: de la obezitate, diabet, până la probleme dentare grave. 
Ideea vine din Australia, unde băuturile au deja o etichetare diferită faţă de alte produse. În România, deocamdată, există un proiect care a trecut de Senat, pentru accizarea băuturilor cu un conţinut ridicat de zahăr. 

O campanie cu etichete care arată cât de nociv este zahărul din sucuri ar putea funcţiona eficient doar alături de o creştere substanţială a preţurilor de la rafturile din România, spun ONG-urile.


Sursa: observator.tv