Strigător la cer! Cai snopiți în bătaie ca să arate cât sunt de puternici

Timp de trei zile în judeţul Argeş s-a organizat renumitul târg de cai de Sfanta Muceniţa Marina. Iubitorii de cai au avut ocazia să admire şi să cumpere cele mai frumoase cabaline aduse din toată ţara. Ca în fiecare an însă, au fost și vânzători de cai care, pentru a arăta cat pot animalele lor, le-au snopit în bătaie ca sa tragă bușteni imensi.


O tradiţie din Muscel este târgul de cai prilejuit de sărbătoarea Sfintei Muceniţe Marina. Pe vremuri, târgul se organiza pe platoul Grui, unde soseau geambaşi din toate colţurile ţării. De câţiva ani tradiţia tinde să dispară, totuşi se mai păstrează în comunele Mihăeşti şi Berevoeşti. De multe ori, animalele sunt pur și simplu  snopite in bătaie ca sa tragă bușteni de 10 metri lungime ai jumătate de metri grosime.
Imagini grăitoare de la fața locului au fost postate pe internet de Gabi Matei, crescător de cai, blamându-i pe cei care s-au „întrecut în violență” la această competiție: „Zilele astea am participat la Târgul de Marină, la Mihaești, care se desfășoară anual la noi in judet si care ar trebui să ne reprezinte cu mândrie ! Am constatat că întrecerea nu se desfășoară între cai, se desfășoară intre niște oligofreni, al căror obiectiv in niciun caz nu este spectacolul, este întrecerea in violență, iar competiția este câștigată de către cel care are biciul cel mai puternic și nu se rupe pe cal și de către cel care are calul cel mai rezistent la bătaie !
Asta se desfășoară în permanență, fiecare zi a targului, sub privirile a zeci de copii !”
, a specificat Gabi Matei.

Oamenii legii s-au sesizat cu privire la proprietarii care loveau animalele pentru a le determina să tragă greutăți. În continuare, sunt desfășurate cercetări în acest caz.

La Berevoeşti iubitorii de cai au avut ocazia să participe la cele mai frumoase expoziţii, concursuri şi demonstraţii organizate de crescătorii de cabaline din toată ţara. 

Argesul este unul dintre cele 3-4 locuri din ţară unde se mai organizează un astfel de târg, destinat comercializării cabalinelor.