Stomatologie - trebuie să declari dacă ai călătorit în afară sau ai intrat în contact cu o persoană bolnavă

Cabinetele stomatologice, dată fiind natura procedurilor care se desfăşoară în cadrul acestora, au sporit măsurile de igienizare. În acestea oricum se efectuau sterilizări şi dezinfectări frecvente, iar medicii aveau tot timpul mască, însă acum nivelul de precauţie este mult mai ridicat. Pe de altă parte, medicii stomatologi sunt în impas în ceea ce privește aprovizionarea cu consumabile, precum mănuşi, măşti chirurgicale şi dezinfectanţi, plus că ce se mai găseşte se vinde la preţuri majorate. 

 

 Se lasă intervale mai mari între programări


Managerul Implant & Esthetic Center, Gabriel Zmărăndescu, ne-a declarat că a implementat la nivelul centrului toate măsurile impuse de către Colegiul Medicilor Stomatologi. Printre acestea se numără şi obligaţia pacienţilor de a completa un formular din care să reiasă dacă au călătorit în străinătate în ultimele 14 zile, dacă au intrat în contact cu o persoană sosită de peste graniţe sau cu cineva bolnav şi dacă ei prezintă simptome de răceală sau gripă.

„Asigurăm dezinfecţia periodică a suprafeţelor de lucru din cabinetul stomatologic, dar şi a zonelor de aşteptare şi a celor prin care circulă pacienţii. Triem telefonic pacienţii şi lăsăm intervale mai mari de timp între programări pentru a asigura perioadele necesare de igienizare, dar şi pentru a evita aglomeraţia din sala de aşteptare. De asemenea, cei bolnavi de gripă sau răceală sunt sfătuiţi să îşi anuleze programările. Bineînţeles că au fost puse la dispoziţe soluţii dezinfectante pentru mâini pe care să le folosească cei care intră în incinta Implant & Esthetic Center.”, ne-a declarat ec. Gabriel Zmărăndescu. 

 


 Se reduce volumul de lucru, dar au scăzut şi programările


Medicul Ionuţ Costache din cadul clinicii stomatologice Dr.Costache, care îi aparţine, se gândeşte la diminuarea activităţii şi, dacă este cazul, chiar la suspendarea acesteia, pentru o săptămână.

„Noi aveam măsuri sporite de igienă şi dezinfecţie, sterilizare, însă, în contextul actual,  le-am intensificat. În primul rând, avem un set de întrebări pentru toţi pacienţii, indiferent că sunt mai vechi şi îi avem în tratament sau că sunt noi. Din acestea aflăm dacă au călătorit în străinătate, dacă au luat contact cu o persoană bolnavă sau dacă au ei simptome. Insistăm să ne spună sincer dacă se află într-una dintre aceste situaţii, pentru că unii nu îşi dau seama dacă au fost sau nu, ori  pur şi simplu nu conştientizează importanţa acestor măsuri. Desigur, acordăm o mai mare atenţie la curăţarea suprafețelor din spaţiile prin care circulă pacienţii şi obiectelor pe care aceştia le ating (recepţie, hol, balustrade, clanţe). Măştile, mănuşile, dezinfectantele le foloseam deja. Avem şi dezinfectante pentru pacienţi.”, ne-a explicat medicul Ionuţ Costache. Cu toate acestea, se gândeşte şi la diminuarea activităţii şi nu exclude nici închiderea temporară pentru 7 zile. „Avem în calcul ca pentru o săptămână să reducem, poate chiar să închidem, în speranţa că în acest interval oamenii vor conştientiza pericolul la care suntem expuşi, pentru că mulţi încă nu o fac, deşi avem exemplul Italiei. Încercăm să ţinem în cabinete un grup restrâns de medici asistenţi care să lucreze, numărul programărilor este mai redus, şi să mai reducem din volumul de lucru.”, ne-a declarat dr. Ionuţ Costache. 

 

 Se monitorizează temperatura pacienţilor


Medicul Tiberiu Irimia, owner al Clinicii Dentare Dr. Irimia şi al Spitalului Dr. Irimia din Piteşti, trage un semnal de alarmă privind consumul ridicat de dezinfectant şi procurarea cu dificultate a consumabilelor. Cu toate acestea, nu are niciun gând să suspende activitatea, deşi este o perioadă mai dificilă.

Ca măsuri suplimentare, acesta ne-a declarat că „din oră în oră se face dezinfecţia pardoselilor, a clanţelor şi mobilierului de pe circuitul pacienţilor. Monitorizăm temperatura pacienţilor. Dintotdeauna avem dezinfectant la toate etajele, dar a crescut foarte mult consumul. Dacă înainte aveam un bidon de 1 litru pe hol, care ţinea 2 – 3 zile, acum pun 5 litri pe zi, ceea ce înseamnă că au crescut foarte mult costurile. Omul, cum vine în clinică, se dezinfectează, mai stă un pic, se mai dezinfectează. Noi sărim de 500 – 600 lei pe zi doar pentru dezinfectant. Ca să nu spun că nu se mai găsesc! Acum suntem serviţi cu porţia, plus că au crescut preţurile. Este o situaţie grea cu consumabilele: măşti, mănuşi şi dezinfectante şi tocmai din acest motiv statul ar trebui să se implice în susţinerea financiară a unităţilor sanitare, chiar şi private, deoarece medicii şi toate cadrele medicale sunt singurii care pot ţine situaţia sub control, iar costurile cu consumabilele, necesare în implementarea măsurilor de prevenţie, ne depăşesc calculele. Nu putem pune lacătul pe uşă, pentru că nu putem refuza pacienţii, altfel degeaba am făcut medicina. Acestea sunt momentele când medicii fac diferenţa clară în societate, faţă de multe alte profesii. Le transmitem pacienţilor că încercăm să ne facem treaba foarte bine, să nu modificăm programul medicilor, să nu ne îmbolnăvim şi să ne facem meseria la cel mai înalt standard. Sper ca şi pacienţii să fie responsabili şi să nu vină bolnavi la consultaţii, pentru că asta ar însemna să intre o unitate întreagă în carantină şi ar face un mare disconfort societăţii prin lipsa temporară de la serviciu a unor profesionişti. Paza bună trece primejdia rea! Nu ne jucăm cu acest virus, deoarece ne punem în pericol pe noi şi pe cei dragi!”, a explicat medicul Tiberiu Irimia. 


 

 

Preluare Saptamanalul Ancheta