(video) Risc mare de avalanșă. La Bâlea Lac, zăpadă măsoară 354 cm

Pe Transfăgărășan, riscul de avalanșă este ridicat. Salvamontiștii anunță că la peste 1800 m, un strat de zăpadă s-a așternut în această săptămână, atingând pe alocuri 100-150 cm. Vorbim de un strat instabil, format recent. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă nou depus depășește pe alocuri 70-80 cm.

 


Cel mai mare strat de zădapă din Carpaţii Meridionali se află în zona Bâlea Lac, măsurând 354 de centimetri. La Vârful Omu avem 170 cm, la Păltiniș avem 110 cm, la Sinaia avem 96 de cm, în Parâng avem 79 de cm, la Predeal avem 70 cm și la Fundata avem 46 cm.

 


Până mâine dimineață - Vreme deosebit de rece


Aria precipitațiilor moderate cantitativ (15...20 l/mp) va cuprinde treptat sudul și sud-estul țării, unde vor fi ploi, lapoviță, dar și perioade cu ninsoare. În Carpații Meridionali și de Curbură va ninge și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte consistent depus anterior.
      
Precipitații, slabe cantitativ, predominant sub formă de ninsoare se vor semnala pe arii restrânse și în Transilvania și în restul zonei montane.
      
Vântul va prezenta intensificări locale şi temporare în special în Dobrogea și în Muntenia, precum și la munte, cu viteze în general de 40...50 km/h.
      
Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, iar pe parcursul zilei de luni în regiunile sudice și sud-estice valorile termice vor fi cu 10 grade mai scăzute față de mediile climatologice ale perioadei.

      Notă: Până vineri (26 martie) vremea se va menține deosebit de rece, cu temperaturi preponderent negative pe timpul nopților și dimineților. Pe parcursul zilelor de marți (23 martie) și miercuri (24 martie) vântul va prezenta intensificări susținute în jumătatea estică și la munte, asociate temporar cu ninsori slabe, spulberând zăpada.