Video dedicat Centenarului- realizat de Guvernul României. Inexactități istorice și imagini din alte țări

Guvernul României a realizat un film de promovare a României cu ocazia Centenarului. Ţara noastră este prezentată ca o „grădină a Maicii Domnului”, însă video-ul a fost intens criticat pe rețelele de socializare, iar gafele comise de cei care au realizat filmulețul au inflamat spiritele. 

De exemplu, două dintre informațiile oferite în clip sunt false. Mai întâi, autorii videoclipului spun la un moment dat, făcând referire la primul zbor al lui Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”. Această informație este falsă deoarece zborul din 18 martie 1906 a avut loc la Paris. Al doilea neadevăr expus în clip este că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Este vorba de Timișoara, care în 1884, a devenit primul oraş cu străzile iluminate electric din Europa. Neconcordanța constă în faptul că în acel moment, Timişoara făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și abia 34 de ani mai târziu a devenit parte din România după Marea Unire din 1918. 

Mai mult decât atât, fotograful Inquam Photos, Octav Ganea, a descoperit că filmul de prezentare a României, care a fost difuzat la începutul ședinței solemne a Guvernului, la Alba Iulia, conține imagini cu un lup din Norvegia. De asemenea, România este prezentată ca fiind „țara câmpiilor, unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”, dar pe fundal sunt imagini realizate cu grânele din Rusia. 

De asemenea, la finalul filmulețului, nu a fost folosită virgula după urarea „La mulți ani”, fiind scris: „La mulți ani România”.