Summit UE: Liderii Uniunii Europene au adoptat Declarația de la Sibiu

Cei mai puternici oameni din Europa s-au reunit, astăzi, la summitul UE de la Sibiu. Sunt prezenți preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles. Aceștia vor anunţa în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani.

Liderii celor 27 de state,  care vor forma Uniunea Europeană după plecarea Marii Britanii, discută despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică. Iniţial, summitul trebuia să aibă loc după Brexit. 

Ce conține Declarația finală a summitului de la Sibiu

Declarația de la Sibiu ar trebui să fie un moment istoric pentru Uniunea Europeană. A fost redactată chiar de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.

Înainte de summit va exista și o reuniune a liderilor Partidului Popular European, la care participă și președintele Klaus Iohannis, care va susține și un discurs, alături de Manfred Weber, care este candidatul PPE pentru funcția de președinte al viitoarei Comisii Europene. Participă la această reuniune și cancelarul german Angela Merkel, și cancelarul austriac, dar lipsește premierul Ungariei, Viktor Orban.

Aproape concomitent cu reuniunea PPE are loc la Sibiu și o întâlnire informală a liderilor din partidul socialiștilor europeni, la care participă Frans Timmermans, candidatul socialiștilor la funcția de președinte al Comisiei Europene. La această întâlnire informală, din ceea ce știm în acest moment, nu a fost invitat niciun lider român.

 

 

Sursa: Digi 24