România- printre cei mai mari producători europeni la ...

În anul 2018, țara noastră s-a aflat printre cei mai mari producători europeni la șase culturi vegetale.

România s-a situat pe locul patru, în Uniunea Europeană, la producția de grâu, cu 7,3% din totalul producției UE, în condițiile în care ponderea culturii grâului în suprafaţa totală cultivată cu grâu în Uniunea Europeană a crescut, faţă de anul precedent, cu 0,5%.

Mai mult, ne-am aflat pe primul loc la producția europeană de porumb, fiind și cel mai mare cultivator de porumb boabe din UE (mai mult de o pătrime). Și la producția de floarea soarelui, România a ocupat prima poziție, dar și la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui (aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE).

La producția europeană de rapiță, țara noastră a ocupat locul cinci, dar și locul patru din punctul de vedere al suprafeței cultivate.

Și la producția de soia boabe ne-am clasat printre primele locuri, România fiind pe locul doi din punctul de vedere al suprafeței cultivate, după Italia, dar și locul șapte la producția europeană de cartofi și locul patru în ierarhia statelor membre, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate, după Polonia, Germania şi Franţa, potrivit fermierinromania.ro.