La mulți ani, fetelor! Astăzi este ziua voastră!

Ziua Internațională a Fetelor promovează drepturile acestora, subliniază inegalitățile de gen și diversele forme de discriminare și abuz suferite de tinerele din întreaga lume. Tema din acest an este "EmPOWER girls: emergency response and resilience planning".

Adolescentele au dreptul la siguranță, educație, sănătate, nu doar în timpul anilor de formare, ci și în etapa următoare, cea a maturizării. Dacă sunt susținute în mod eficient în anii adolescenței, fetele au potențialul de a schimba lumea atât în perioada adolescenței, cât și în cea a maturității, ca viitoare mame, mentori sau lideri politici.

CITEȘTE ȘI ... NU RATA! Începe sezonul petrecerilor la MON'ARCH! Super concert Carla's Dreams


În ultimii 15 ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătățirea vieții fetelor în timpul copilăriei timpurii. În 2015, fetele în primul deceniu al vieții sunt mai puțin expuse problemelor de sănătate și de nutriție decât au fost generațiile anterioare. Cu toate acestea, nu s-au făcut suficiente investiții în abordarea provocărilor cu care se confruntă fetele atunci când intra în al doilea deceniu al vieții lor. Acestea includ informaţiile legate de evitarea căsătoriilor şi sarcinilor premature, informații și servicii legate de pubertate și sănătatea reproducerii și de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi a violenţei.

O astfel de "investiție" promite un viitor mai bun, unul în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, conflicte politice, creștere economică, prevenirea bolilor etc. Deși în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate. În ultimii 15 ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătățirea vieții fetelor.

Sursa: Agerpres.ro