Încă o sărbătoare națională în decembrie!

18 decembrie va fi declarată zi națională, această dată reprezentând Ziua Minorităţilor Naţionale din România. Propunerea legislativă a primit votul senatorilor și a ajuns la Camera Deputaților, unde a primit un raport favorabil adoptării. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Camerei Deputaților, pe care-l va primi în curând, de promulgarea prin decret și de publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, în ziua de 18 decembrie se va sărbători Ziua Minorităţilor Naţionale din România și se vor organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători. În aceeași zi, Societatea Română de Televiziune și Societatea de Radiodifuziune vor prezenta informații despre această sărbătoare și aspecte prilejuite de sărbătorirea ei.

Potrivit inițiatorilor, în România, ziua de 18 decembrie este deja sărbătorită în fiecare an, după cum prevede Hotărârea de Guvern nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităților Naționale din România, iar acest proiect de act normativ nu face altceva decât să includă această zi pe lista zilelor de sărbătoare națională.

Totodată, proiectul de lege prevede ca ziua de 18 decembrie să devină zi de sărbătoare națională, nu și zi liberă. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul muncii.