Argeș: Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale - Risc de inundaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis autorităţilor două avertizări cod galben de vreme instabilă, valabile pentru zilele de luni şi marţi.

CITEȘTE ȘI ... Ziua Naţională a Portului Tradițional: Paradă și spectacol la Mioveni

Prima avertizare cod galben este valabilă în perioada 6 mai, ora 14 - 6 mai, ora 23. În Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea şi la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descarcari electrice, grindină şi averse torenţiale. Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 25-35 litri/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celălalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.


 

A doua avertizare cod galben este valabilă în perioada 6 mai, ora 23 - 7 mai, ora 23. În Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi ce vor depăşi 25-30 litri/mp şi pe arii restrânse 50-60 litri/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

CITEȘTE ȘI ... Doi militari români răniți, în Afganistan

În zonele montane, iar trecător şi în Transilvania şi Subcarpaţii Moldovei, precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. La altitudini de peste 1500 de metri vântul va avea intensificări de peste 70-80 km/h spulberând zăpada. Mai ales pe parcursul zilei de marţi, 7 mai, local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale cuprinse în general între 55 şi 65 de km/h. Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată ţara.


 

Alertă hidrologică, risc de inundaţii în jumătate din ţară


Hidrologii au emis luni o atenţionare cod galben de inundaţii pentru 27 de judeţe. Atenţionarea este valabilă de luni, de la ora 16:00, până marţi, la ora 24:00.

Cursurile de apă vizate de codul galbem de inundații sunt în județele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Gorj, Braşov, Argeş, Vâlcea, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Ilfov, Buzău, Vrancea, Neamţ, Bacău, Suceava, Botoşani şi Iaşi, potrivit comunicatului Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. 

INHGA avertizează că riscul cel mai mare de inundaţii este pe unele râuri mici din judeţele Braşov, Sibiu, Dâmboviţa şi Prahova.